Crvenouhe kornjače: Karakteristike, prehrana i ostale informacije

Two turtles, on the rocks, illuminated by the sun
Izvor: freepik.com

Crvenouhe kornjače popularne su kao kućni ljubimac. Mogu živjeti i do 20 godina, što znači da su ozbiljna obaveza. Vodene kornjače, uključujući crvenouhe, trebat će posebno osvjetljenje, hranu životinjskog i biljnog porijekla i kontinuirano čišćenje i održavanje.

Crvenouhe kornjače zahtjevaju više posla nego što mnogi misle. One također mogu dosta da porastu i treba im više prostora nego što se to često podrazumijeva na početku. Veliki spremnik, posebno osvjetljenje i prikladna prehrana samo su neke stvari koje ćete htjeti osigurati svom ljubimcu.

Nabavite adekvatnu opremu

Mali akvariji dobri su za male kornjače, međutim kada vaš ljubimac naraste, trebat će imati spremnik u koji može stati više od 100 litara vode. Ako imate prostor i sigurno i ograđeno dvorište za držanje kornjače, možda biste mogli razmisliti o tome da svoju crvenouhu kornjaču stavite na otvoreno barem jedan dio godine. Kvalitet vode mora se održavati bez obzira gdje je smještate, a trebate osigurati i dodatnu toplinu i UVB osvjetljenje. Ukoliko imate adekvatnu opremu, održavanje će biti lakše.

Photo by Vlad Chețan Izvor: Pexels

Kako hraniti svog ljubimca?

Iako se ukusi crvenouhih kornjača mijenjaju kako sazrijevaju, kornjačama svih dobnih kategorija treba ponuditi širok izbor prehrane, kako na životinjskim tako i na biljnim osnovama. Komercijalni pelet kornjača može biti dobra osnova za prehranu, ali treba ih nadopuniti raznim drugim proizvodima. Kornjače vole zelenu salatu, jabuke, jagode i bananu. Svako doziranje treba biti umjereno i u skladu s propisima veterinara. Izbjegavajte prekomjerno hranjenje kako biste spriječili pretilost.

Postoji nekoliko osnovnih stvari koje možete učiniti kako biste osigurali lako čišćenje i zdravu kornjaču. Hranjenje kornjače izvan njezina doma malo je više posla za vas dok hranite, ali olakšat će vam održavanje tanka čistim i dugoročnu ukupnu kvalitetu vode (što je najbolje za vašu kornjaču da izbjegne upale uha, problemi sa školjkom itd.). Također, izbjegavajte prekomjerno hranjenje kornjače kako biste spriječili pretilost i prekomjerni otpad.

Neodgovarajući uvjeti i prehrana među najčešćim su krivcima kada su u pitanju zdravstveni problemi kod crvenouhih kornjača. Bolesti poput metaboličke bolesti kostiju (MBD) i nedostatak vitamina A uočene su kod mnogih vrsta gmazova, uključujući i ovu vrstu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori