Čolpa: Preispitati odluku o vježbi Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije

Povodom najave vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, reagirao je Nihad Čolpa, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Nihad Čolpa: Saopštenje za javnost

"Smatram da nakon što su veoma ozbiljno shvatili zaključke NSRS i sve izgovoreno za govornicom skupštine manjeg bh. entiteta od strane svog kolege sa posla Milorada Dodika.

Komšić i Džaferović danas na sjednici Predsjedništva BiH moraju hitno zatražiti od Ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da preispita odluku o vojnoj vježbi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Kako dodaje, svojevremeno smo slušali bajke o ANP. Nakon sve te predstave granicu Bosne i Hercegovine će preći vojska čiju smo brutalnost osjetili na svojoj koži i to u trenutku kada Milorad Dodik traži “mirni razlaz”.

"Zabranjeno nam je da ih nazivamo “agresorskom” zato što je prilika da to dokažemo protraćena na sijelu održanom u Vijećnici.

Kako stvari stoje, u režiji Milorada Dodika, njegovih kolega sa posla i Ministarstva odbrane umjesto članstva u NATO-u organizuje se smotra ruske skalamerije", navodi Čolpa.

Medijska prepucavanja, apeli i međusobni pozivi na obračun iz udobnih fotelja skreću pažnju od bitnih pitanja, smatra Čolpa.

On dodaje da je jedno od njih zasigurno i vojna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

"Ukoliko zaista najviši državni funkcioneri smatraju veoma opasnim svog kolegu sa kojim dijele prostorije. Onda je legitimno razmišljati da je konačno došlo vrijeme da se preispitaju sva otvorena pitanja u odnosima BiH i Srbije. Ne dopuštati da Srbija, u koju Milorad Dodik ide jednom sedmično na brifing, izvodi vojnu vježbu na teritoriji BiH.

Da li vojna vježba sa Srbijom predstavlja svojevrsnu vojnu neutralnost Bosne i Hercegovine.

Kakva se poruka šalje narodima u BiH, prije svih Bošnjacima koji su najveće žrtve upravo naoružanja iz Srbije", pita se Čolpa.

Kako se zaključuje, nesumnjivo da bi Moskva pozdravila održavanje vojnih vježbi Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na teritoriji BiH. Pozdravila bi obzirom da Srbija ima tradiciju održavanja vojnih vježbi sa Rusijom.

IZVOR: KLIX

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori