Nove cijene i poskupljenja: Skuplje ulje, piletina, jaja…

pexels-photo-5980891 Karolina Grabovska
Foto: Karolina-Grabovska.jpeg

Nove cijene: Litra ulja 2,60 KM, deset domaćih jaja 7 KM, kilogram piletine 10 KM

To su nove cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini. Ekonomski stručnjaci najavljuju daljnji rast.

Šta je poskupjelo?

Oni proizvodi kojima je trenutno cijena ostala ista dolaze u manjim pakiranjima. Tako čokolade više nisu od 100 ili 300, nego od 80 i 220 grama, gramaža topljenih sireva također je smanjena. Iznos koji ste prije plaćali za paštetu od 100 grama sada dajete za 95 ili 80 grama. Umjesto 250, maslac sada teži 200 grama.

Umjesto da recipročno gramaži pada i cijena, ona je također porasla. Tako ova namirnica sada uglavnom stoji oko 5 konvertibilnih maraka.

Petsto grama zamrznutih liganja stoji od 9 do 12 KM, 450 grama zaleđenog povrća, poput graška ili mahune, platit ćete 2,40 KM, 500 grama tjestenine uglavnom više od 2 KM, kilogram riže od 4 do 5,50 KM, piše Vecernji.ba.

Foto: Pexels Mehrad Vosoughi

Da su cijene gotovo svega, od hrane, pića, duhana do prijevoza, porasle, potvrđuju i podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u januaru u prosjeku su porasle za 0,3 posto. Upoređujući cijene iz decembra prošle godine, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Alkoholna pića i duhan u prosjeku su skuplji za 2,3%, namještaj, uređaji za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 1,2%, a prijevoz za 1,1%.

,,Hrana i bezalkoholna pića skuplji su za 0,9 %, zdravstvo, restorani, hoteli i ostala dobra i usluge za po 0,2 %, te rekreacija i kultura za 0,1 %:”, navode iz Federalnog zavoda za statistiku.

Dodaju kako su neke stvari i usluge jeftinije u odnosu na mjesec prije. Tako su odjeća i obuća u prosjeku su jeftinije za 7,6 %, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,1 %, dok se u ostalim odjeljcima cijene u prosjeku nisu mijenjale.

Foto: Pexels

S druge strane, gotovo 200.000 radnika tokom proteklih mjeseci primalo je tek najnižu platu u visini od 406 KM.

Usporedbe radi, najniža plata u Republici Hrvatskoj iznosi 4250 kuna ili oko 1100 konvertibilnih maraka. Velik broj osoba nije bio sreće da primi i toliko s obzirom na to da su poslodavci zbog pandemije zatvorili firme, a radnike poslali kućama.

Iz Porezne uprave Federacije BiH ranije su naveli da je u martu 2020. godine, kada je proglašena pandemija koronavirusa, ukupno 23.025 zaposlenika primilo najnižu platu u Federaciji BiH. Iz Saveza samostalnih sindikata BiH ističu da je pandemija od tada dovela do nagle promjene na tržištu rada. Drastično se povećao broj radnika s najnižom platom. Za vrijeme pandemije koronavirusa otprilike 200 hiljada radnika primalo je najnižu platu od 406 KM, kazali su iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Prosječna isplaćena mjesečna neto plata po zaposlenom ostvarena u Federaciji Bosne i Hercegovine za oktobar 2020. godine iznosi 961 KM. Prosječna isplaćena mjesečna neto plata po zaposlenom ostvarena u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje august 2020. godine -oktobar 2020. godine iznosi 957 KM.

Foto: Pexels

Sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu tokom prošle godine mjesečno je iznosila oko 2000 KM

Riječ je o minimalnim troškovima života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta. Od toga je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku korpu čine prehrana, stanovanje i komunalne usluge. Također i higijena i održavanje zdravlja, obrazovanje i kultura, odjeća i obuća, prijevoz i održavanje kućanstva. )

Preuzeto sa: tuzlanski.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori