Slovenija: nova pravila za prelazak njene granice

Zbog opasnosti od unošenja novih sojeva koronavirusa Slovenija će od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor. Pooštrit će uslove za ulazak u zemlju na granicama s Italijom, Austrijom i Mađarskom.

Isto tako, od ponedjeljka 15. marta svi koji u Sloveniju ulaze kao dnevni ili sedmični radni migranti morat će pokazati negativan test na koronavirus. I to ne stariji od sedam dana, što do sada nisu morali, a bili su oslobođeni i obvezne karantene.

Negativan test na koronavirus morat će imati i osobe koje povremeno prelaze granicu radi brige o osobama, stranci koji imaju zemlju u Sloveniji te osobe koje ulaze radi obrazovanja. Od posljednjeg su slučaja izuzeta djeca do 13 godina, ali negativan test moraju imati osobe koje ih voze.

Sve te kategorije do sada su bile izuzete od karantene ili obaveznog sedmičnog testiranja. Slovenska vlada je 13. februara već bila donijela odluku da takvi izuzeci više ne vrijede. Međutim od primjene je odustala već sljedeći dan.

Ulazak na četiri veća prijelaza 24 sata dnevno

Ulazak u Sloveniju iz Austrije od ponedjeljka će biti moguć preko četiri veća granična prijelaza. Prelazi će biti otvoreni 24 sata na dan. Ostali će raditi skraćeno vrijeme, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. Dodao je da će stanovništvo u pograničnom pojasu zadržati mogućnost korištenja i druge tzv. ulazne točke budući da su i Slovenija i Austrija dio zajedničkog šengenskog prostora bez graničnih kontrola.

Na kontrolnim punktovima s Italijom, Austrijom i Mađarskom slovenska će policija od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor, najavio je Hojs.

Izvor: Index.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)