Cijene plina neće rasti do kraja godine

Nakon prošlosedmične pres konferencije u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine jučer je održan sastanak koji je inicirao ministar energije, rudarstva i industrije u Federalnoj vladi Nermin Džindić.

Sastanku su, pored ministra Džindića, prisustvovali i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, v. d. direktora BH-Gasa Mihajlo Krmpotić i direktor KJKP Sarajevogas Edis Baković.

Tema hitnog sastanka bila je novonastala situacija u gasnom sektoru u Federaciji BiH te intenziviranje komunikacije između resornih ministarstava, Energoinvesta kao jedinog snabdjevača gasom, BH-Gasa kao operatera transportnog sistema i Sarajevogasa kao aktera trećeg nivoa snabdijevanja za Kanton Sarajevo, a koji je ujedno i najveći potrošač ovog energenta.

Nakon sastanka ponovo je naglašeno da cijena plina neće rasti do kraja 2021. godine, bez obzira na stalni porast njegove cijene na svjetskog berzi.

Pored već poznatih informacija akteri sastanka su nakon višednevne analize došli do zaključka da je prethodna uprava BH Gasa sistematski i bezočno otuđivala novac građana Federacije Bosne i Hercegovine.

Na osnovu zvaničnih izvještaja, jasno je da je prethodni manadžment BH Gasa radio suprotno odlukama Vlade Federacije i često bez određenih saglasnosti Nadzornog odbora. Finansijske transakcije su također bile vrlo upitne, a često je, sudeći prema izvještajima, plaćano i nešto što nikada neće biti realizirano.

Zbog nagomilanih dugova prethodne uprave BH-Gasa, netransparentnog poslovanja i visoke cijene gasa koju su plaćali građani, i čija sredstva je nelegalno trošio manadžment BH-Gasa, akteri današnjeg sastanka aktivno traže rješenje za isplatu nagomilanih dugova bez opterećenja građana novom i višom cijenom prirodnog gasa u Federaciji BiH, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Pročitajte više: BiH od 1. aprila plin dobija Turskim tokom, prijete američke sankcije

Pratite nas na Facebook akter.ba - Cijene plina neće rasti do kraja godine

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)