„Čarobnjak iz Oza“ dobija novu verziju: Dobra vijest za filmofile

Koliko ste već puta pregledali kultni film „Čarobnjak iz Oza“? Kada se tornado prolomio kroz Kansas, Dorothy i njezin pas Toto odvezeni su u čarobnu zemlju Oz. Slijede put žute cigle prema Smaragdnom gradu kako bi se susreli s Čarobnjakom. Na putu susreću Strašilo kojem treba mozak, Limenog čovjeka kojem nedostaje srce i Kukavicu Lava koji želi hrabrost. Ekipa nailazi na bezbroj prepreka, a njihove želje bit će ispunjene ukoliko Čarobnjaku donesu metlu Zle vještice Zapada.

Muzička fantazija iz 1939. godine ima posebno mjesto u historiji američke kinematografije.

Mnogi smatraju da je ovo i dalje jedno od najvećih postignuća u filmskom stvaralaštvu. Voljena dječija knjiga L. Franka Bauma „Čudesni čarobnjak iz Oza“ tokom godina prilagođavana je u različitim oblicima, ali u ovom trenutku nemamo pojma koju verziju možemo očekivati od redateljice Nicole Kassel. Filmofili očekuju da će legendarnoj priči donijeti „novi pristup“. Činilo bi se nevjerovatno teškim, ako ne i nemogučim preslikati emocionalnu vezu koju su gledaoci imali s originalom iz '39. godine.

Iako je mjuzikl iz 1939. godine dio mog DNK, ja sam ushićen i ponižen odgovornošću preispitivanja takve legendarne priče - rekao je Kassell u izjavi. Prilika za ispitivanje izvornih tema - potraga za hrabrošću, ljubavlju, mudrošću i domom - čini se pravodobnijom i hitnijom nego ikad. Ovo su duboko ikonične cipele za popuniti, a ja sam nestrpljiv da plešem zajedno s tim junacima mog djetinjstva dok asfaltiramo novokovanu cestu od žute cigle!

Ono što je važno da se istakne jeste da je i najpoznatija verzija „Čarobnjaka iz Oza“, sama po sebi, remake. Izvorni roman adaptiran je nekoliko puta i prije 1939. godine u doba nijemog filma. Jedina ranija adaptacija za koju postoje tragovi, još uvijek, je iz 1910. godine. Vjeruje se da je nastala pod redateljskom palicom Otisa Turnera.

Još uvijek je prerano da se špekulira ko bi mogao da se uvuće u rubin crvene cipelice, ovaj put znamo ko će usmjeravati likove cestom do žute cigle. Kassellova prednost prilagodbi čarobne priče odaje počast ikoničnom filmu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori