Aston Martin od 2025. godine proizvodi električne automobile

© Bloomberg
© Bloomberg

Aston Martin gradit će svoje nove električne automobile u Velikoj Britaniji od 2025. godine, rekao je najveći dioničar kompanije za Financial Times u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Predsjedavajući Lawrence Stroll rekao je da će se sportski automobil na akumulator i sportsko terensko vozilo proizvoditi u pogonima u Engleskoj i Walesu, prema novinama.

Kanadski milijarder vodio je spašavanje kompanije od 535 miliona funti (740 miliona dolara) 2020. godine i drži 22% udjela, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Mercedes-Benz Daimler AG-a možda će kompaniji osigurati baterije, rekao je Stroll, iako britanski brend razmatra sve mogućnosti.

Obećanje firme za izgradnju automobila u Velikoj Britaniji dolazi u trenutku kada se zemlja bori za privlačenje investicija nakon Brexita.

Iako nacija još uvijek uživa bezcarinsku trgovinu s Europskom unijom, dodatni papiri i složeni zakoni o porijeklu komponenata stvorili su trvenje za izvoznike.

Međutim, zemlja preuzima vodeću ulogu u regulaciji električnih vozila, planirajući zabraniti prodaju novih vozila na benzin i dizel do 2030. godine.

Nakon što nije zaradio profit otkako je objavljen 2018. godine, Stroll je postavio Aston Martinu cilj da do 2025. godine zaradi 500 miliona funti na 2 milijarde funti prihoda.

Stroll je takođe vratio kompaniju na utrke Formule 1.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori