BiH: Iz “Pravde za Davida” pozvali Inzka da reaguje

David Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci

Foto: aa.com.tr

Iz grupe "Pravda za Davida" uputili su otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku u kojem ga pozivaju da reaguje i spriječi zataškavanje ubistva Davida Dragičevića, javlja Anadolu Agency (AA).

"Još jednom vam se obraćamo kao ad hoc tijelu zaduženom za provođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u vezi sa sistematskim zataškavanjem brutalnog ubistva Davida Dragičevića od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka", navodi se u pismu.

David Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu rijeku iste noći kada je i nestao.

Od 26. marta 2018. godine roditelji mladića i grupa "Pravda za Davida" na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu. Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra 2018. godine.

Iz "Pravde za Davida" navode da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) je više puta obaviještena o potezima MUP-a RS-a i banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva u provođenju istrage vezane za slučaj Dragičević.

"Kao tijelo koje garantuje bezuslovno sprovođenje Ustava i zakona imate obavezu da bez daljnjeg odlaganja reagujete na nezakonite radnje Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, te postupajućeg tužioca Dalibora Vreće. Strpljenje roditelja pokojnog Davida i grupe Pravda za Davida koju predstavljaju Udruženje Građana 'Put Pravde' Banjaluka i Asocijacija 'Pravda za Davida i svu djecu BiH' iz Beča je na izmaku. Neshvatljiva je Vaša stalna zabrinutost bez konkretnih poteza za koje imate mandat, ovlasti, ali i obavezu da ih sprovedete", navodi se u otvorenom pismu.

Navode da je postupajući tužilac Dalibor Vrećo suprotno zakonskim propisima o načinu dodjele pojedinih slučajeva zadužen za slučaj Dragičević te pitaju Inzka kako je to moguće.

"Tri godine nakon preuzimanja slučaja postupajući tužilac je uradio sve da slučaj bude razvučen i da se istraga vodi u pogrešnom smjeru. Nakon pune tri godine, 21. aprila počinje suđenje pripadnicima MUP-a RS-a (Bošnjak-Marjanac) zbog namjernog uništavanja krunskog dokaza o okolnostima ubistva, a u namjeri da spriječe ili otežaju istragu. Napominjemo Vas da su osumnjičeni Bošnjak i Marjanac bili direktni saradnici tužioca Vreće u istrazi ubistva Davida Dragičevića. Tužilac Vrećo je postupajući tužilac i po ovoj tužbi. Tužilac ne može voditi postupak protiv svojih saradnika jer je odgovornost upravo na tužiocu", stoji u otvorenom pismu.

Iz "Pravde za Davida" dodaju da su tuženi tehničari "direktno optužili svog nadređenog inspektora Sinišu Kojdića da im je naredio bacanje odnosno uništavanje dokaza", kao i da je Vrećo donio tužilačku odluku o nesprovođenju istrage protiv svog saradnika, Kojdića.

"A za isto djelo podiže pod pritiskom javnosti optužnicu protiv dvojice nižerangiranih tehničara. Ovakav nelogičan i sraman potez tužioca jasno dokazuje radnje koje vode u pravcu zataškavanja ubistva", navodi se u pismu.

Dodaje se da budući da Visoko sudsko tužilačko vijeće Bosne i Hecegovine (VSTV BiH) i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nisu sankcionisali postupajućeg tužioca niti su pozitivno odgovorili na zahtjeve da slučaj bude dodijeljen drugom tužiocu je iscrpljena svaka mogućnost da slučaj ubistva Davida Dragičevića i drugi vezani slučajevi budu vođeni u zakonskim okvirima.

"Vaša dužnost kao međunarodne institucije koja po svom mandatu garantuje sprovođenje pozitivnih zakonskih propisa je da pod hitno reagujete i spriječite dalju zloupotrebu visoke tužilačke funkcije i na taj način spriječite dalje zataškavanje ubistva od strane tužilaštva. U protivnom ćete snositi dio odgovornosti za svaku moguću pričinjenu štetu koja može nastati zbog velike uznemirenosti javnosti", navode iz "Pravde za Davida.

Izvor: aa.com.tr

Pročitaj više: Advokat Feraget: Što je više dokaza u “slučaju Memić”, to je veći pritisak na glavnu tužiteljicu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori