Biden se ne namjerava sastati s predsjednikom Sjeverne Koreje

© ASSOCIATED PRESS
© ASSOCIATED PRESS

Američki predsjednik Joe Biden ne namjerava se sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, izjavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Upitana bi li Bajdenov diplomatski pristup Sjevernoj Koreji uključivao "sjedenje s predsjednikom Kim Jong Unom" kao što je to činio bivši predsjednik Donald Trump, PR Bijele kuće Jen Psaki rekla je, "Mislim da bi njegov pristup bio sasvim drugačiji i to nije njegova namjera, " ona je rekla.

Sjeverna Koreja je prošle sedmice lansirala novu vrstu taktičkih balističkih raketa kratkog dometa, što je navelo Washington da zatraži okupljanje odbora za sankcije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC), koji je potom kritizirao test.

Biden je u četvrtak rekao da su Sjedinjene Države i dalje otvorene za diplomaciju sa Sjevernom Korejom unatoč testovima, ali upozorio je da će biti odgovora ako Sjeverna Koreja eskalira stvari.

Sjeverna Koreja u subotu je rekla da je administracija Bidena poduzela pogrešan prvi korak i otkrila "duboko ukorijenjeno neprijateljstvo" kritizirajući takozvani test samoobrane.

Trump je imao tri visoka sastanka s Kimom i razmijenio niz pisama, ali odnosi su kasnije postali hladni, a nuklearno naoružana država rekla je da se neće dalje angažirati ukoliko Sjedinjene Države ne odustanu od svoje neprijateljske politike.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)