Lučkin: BH Telecom osigurao 15 miliona KM za startupe u naredne tri godine

Lučkin: BH Telecom osigurao 15 miliona KM za startupe u naredne tri godine
Foto: FENA

Povodom 5. septembra - Dana kompanije, BH Telecom je organizirao treću poslovno-tehnološku konferenciju na kojoj su predstavljene najznačajnije poslovne aktivnosti koje su realizirane u prethodnom periodu.

Kako je u intervjuu za Fenu podsjetio direktor Direkcije za razvoj poslovanja i brend ambasador projekta BH TechLab, što je BH Telecom platforma za start-upe, Haris Lučkin, slogan ovogodišnje konferencije bio je #powerofinovation i nastojali su poslati jasnu poruku o važnosti ubrzanog razvoja u ICT segmentu i općenito podrške razvoju digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini.

- S konferencije su poslane poruke o važnosti inovacija i korištenju naprednih tehnologija u razvoju digitalnog društva u kojem živimo - dodao je Lučkin.

Na konferenciji su zvanično objavili javni poziv za prijavu svih onih koji imaju zanimljive ideje i projekte iz oblasti loT rješenja, ICT rješenja koja podržavaju digitalnu transformaciju BH Telecoma, društva i privrede, kibernetičke sigurnosti, umjetne inteligencije kao osnove digitalne transformacije poslovanja (uz korištenje inovativnih algoritama koji mogu izvršiti predikciju ponašanja korisnika poput Big Data, blockhaina, mašinskog učenja i slično) te virtualne stvarnosti.

- Plan je da javni poziv bude kontinuirano otvoren tokom čitave godine, a cilj nam je da BH TechLab postane najpopularnija platforma u BiH za podršku razvoju ICT startup ideja koja u svom srcu imaju inovativna digitalna poslovna rješenja. Mjesto u kojem vlasnici ideja, projekata mogu dobiti podršku za brži rast i razvoj - pojasnio je Lučkin.

Napominje da se na javni poziv mogu prijaviti gotovo svi od pojedinaca do već uspostavljenih startupa, koji će u saradnji s timom stručnjaka iz BH Telecoma svoje ideje, bez obzira na fazu realizacije u kojoj se nalaze, razviti održiv poslovni model.

- BH Telecom je osigurao 15 miliona KM za startupe u naredne tri godine, kako bismo podržali najperspektivnije inovativne digitalne ideje - kazao je Lučkin.

Cilj je, ističe, kontinuirano provoditi aktivnosti na prepoznavanju novih ideja i projekata koji imaju potencijal da postanu održiv biznis te da se one zajednički razvijaju i finansiraju do minimalno održivog proizvoda, ali i dalje do faze finalnog proizvoda po čemu je BH Telecom jedinstven na tržištu BiH.

Platforma se temelji na osnovne četiri aktivnosti i to: kontinuirano traganje za novim idejama, zajednički razvoj ideje u poslovni plan, finansiranje, te naposljetku plasman takvog proizvoda ili rješenja na tržište.

- Dodatno cilj nam je da jačamo mrežu partnera, koji podržavaju slične vrijednosti kao BH Telecom. Na taj način definitivno stvaramo još bolje okruženje za razvoj inovativnih ideja što je od interesa za cjelokupno bosanskohercegovačko društvo - kazao je Lučkin.

Neki od ključnih kriterija koji će uticati na odabir najperspektivnijih projekata su potreba tržišta za tim rješenjem, održivost poslovnog modela, potencijal rasta, kompatibilnost rješenja s trendovima u telekom industriji, inovativnost i originalnost rješenja te uticaj projekta na okolinu.

Lučkin je najavio da će 30. septembra BH Telecom organizirati Dan otvorenih vrata u okviru BH TechLab platforme, kako bi zainteresirani mogli dobiti sve informacije o svim pitanjima u vezi sa apliciranjem na javni poziv.

- Želja nam je da taj dan prođemo kroz faze razvojnog ciklusa od poslovne ideje do konačne implementacije i ukažemo na moguće rizike i prepreke koje se na tom putu mogu pojaviti - pojašnjava Lučkin.

Pozvao je sve zainteresirane, prvenstveno mlade inovativne ljude s vrijednim idejama da se prijave na javni poziv BH Telecoma putem web stranice bhtechlab.ba kako bi se zajednički pomagao razvoj digitalnog bosanskohercegovačkog društva, zaključio je u intervjuu za Fenu direktor Direkcije za razvoj poslovanja i brend ambasador projekta BH TechLab što je BH Telecom platforma za startupe Haris Lučkin

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)