Recept: Složenac od krumpira i vrhnja

Složenac od krumpira i vrhnja
Foto: SHUTTERSTOCK

Krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu. Nutricionisti kažu da ima manje kalorija od hljeba, riže i tjestenine. Možda niste znali, ali sadrži više kalija nego banana. Mnoge su koristi ovog povrća, ali o njima ćemo drugom prilikom.

Krompir je neizostavan u našem kulinarstvu. Pripremamo ga na bezbroj načina.

Sastojci:

1 kašika maslaca

750 ml vrhnja za kuhanje

2 česna bijelog luka

2 grančice svježeg timijana ili majčine dušice

Kašikica soli

1,5 kg krumpira narezanog na tanke ploške

100 g parmezana

Muškatni oraščić

Biber

Priprema:

Zagrijati rernu na 180 stepeni, a dublju posudu (cca 30 x 30 cm) za pečenje premažite maslacem.

Pomiješajte vrhnje sa zgnječenim bijelim lukom, timijanom i soli pa zagrijte.

Kad proključa smanjite vatru i kuhajte lagano 10-ak minuta. Potom izvadite ostatke timijana i bijelog luka.

Premažite dno zdjele malom količinom pripremljenog vrhnja pa postavite prvi red ploškica krumpira. Posolite, pobiberite i pospite muškatnim oraščićem. Prelijte vrhnjem pa ponovite postupak dok ne potrošite sve namirnice. Završite vrhnjem i začinima.

Posudu obložite folijom i pecite 45 minuta u zagrijanoj rerni. Maknite foliju, pospite parmezanom i pecite još pola sata, sve dok ne poprimi zlatnu boju. Pustite da odstoji desetak minuta prije serviranja.

Prijatno!

Pročitajte više: Recept: Starinski lokumi kao kod naših nana i baka

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori