Oglasili se autori i članovi AMUS-a

“Ne stojimo iza izjava Davora Sučića", odlučni su autori

Povodom novonastale situacije u AMUS-u, autori, članovi skupštine Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) našoj redakciji poslali su još jedno saopštenje koje prenosimo u cijelosti:

Mi, autori, članovi AMUS-a, obraćamo se javnosti, upravi AMUS-a i nadležnim institucijama povodom posljednjeg javnog istupa Davora Sučića (Seje Sexona).

On je otvorenom pismu, od 4. februara, govorio u ime svih članova AMUS-a. Pozivao se na skupštinsku volju, otišao tako daleko da govori o tobožnjim pritiscima i „pravnom nasilju“ na AMUS. A sve to s ciljem kako bi skrenuo pažnju sa stvarnih problema u radu uprave i drugih organa AMUS-a.

amus
Mi, autori, članovi AMUS-a, podržavamo insistiranje nadležnih – Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, Ministarstva pravde BiH i Suda BiH – na poštivanju zakonskih propisa.

Ne možemo dozvoliti da se naše članstvo povezuje sa podrškom nezakonitom radu uprave AMUS-a. Uprava, po mišljenju nadležnih, radi suprotno Statutu AMUS-a, zakonskim propisima i nalozima spomenutih institucija.

Mi, autori, članovi AMUS-a, želimo obavijestiti javnost da ne stojimo iza izjava Davora Sučića! Želimo jasno reći da pravni rat koji uprava AMUS-a, već duže vrijeme vodi za svoj račun našim novcem, nije naš rat! Uprava AMUS-a taj rat ne može voditi u naše ime!

Mi, autori, članovi AMUS-a, ne želimo biti dovedeni u vezu sa radom i poslovanjem uprave AMUS-a. Ta uprava je dovela organizaciju u pravni vakuum. U konstantnom je sukobu sa nadležnim institucijama. Prvenstveno su u sukobu sa Institutom za intelektualno vlasništvo BiH, koji je izdao licencu AMUS-u. Ne podržavamo tužbe AMUS-a protiv nadležnih institucija!

Mi vjerujemo u zakone i institucije. Vjerujemo da Ministarstvo pravde i Institut za intelektualno vlasništvo, kao niti Sud BiH, nemaju nikakav razlog da bilo koga, pa ni AMUS, izaberu za svoju metu.

Mnogo je razloga, i još više indicija da vjerujemo da uprava AMUS-a ne radi u skladu s našim interesima. Oduzimaju nam pravo na redovnu Skupštinu, ugrožavajući elementarna prava članova.

Uprava AMUS-a od 2018. godine kontinuirano organizira nelegalne sjednice.

Skupštine koje su protivne Statutu AMUS-a, ignoriše zahtjeve više od 130 autora koji traže sazivanje redovne sjednice. U skladu sa Statutom, a pandemija se koristi kao izgovor za manipulacije s ciljem gušenja glasova nas autora.

Ukratko uprava AMUS-a ne zastupa i ne štiti naše interese.

Sučić u svom istupu koristi retoriku političara. Spočitava nepoštivanje zakona institucijama koje traže da uprava AMUS-a poštuje zakon.

Mi, autori, članovi AMUS-a, osjećamo obavezu prema sebi i prema javnosti da se ogradimo od svakog pokušaja da se sukob uprave AMUS-a sa nadležnim institucijama prikaže kao napad tih institucija na AMUS i njegove članove.

Pozivamo upravu AMUS-a da svoje vrijeme i naš novac, koji troše na advokate i besmislene parnice protiv nadležnih, iskoriste da pomognu autorima, svojim članovima kojima taj novac pripada.

Pozivamo ih da u skladu sa zahtjevima svojih članova sazovu redovnu Skupštinu koja će omogućiti da ova organizacija, konačno, nakon gotovo deset godina, a posebno od posljednje legalne sjednice Skupštine održane 2017. godine, omogući članovima da dobiju elementarno pravo glasa.

Nadležne institucije pozivamo da istraže sve odluke i aktivnosti koje su donesene na nelegalnim sjednicama. Ovo je prava skupštinska volja autora AMUS-a, a ne ono o čemu govori Sučić. On pokušava da obmane javnost i skrene pažnju i izbjegne odgovornost za odluke i propuste uprave i Stručne službe AMUS-a.

U potpisu 125 članova Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori