Ko otima AMUS?!

Pročitajte dopis koji potpisuje 125 autora…

Iz AMUS -a ističu da nelegalno rukovodstvo radi sve da bi AMUS izgubio licencu.

Foto: Hayat

Članovi Skupštine Asocijacije muzičkih stvaralaca (AMUS) saopštili su da već tri godine nije održana regularna sjednica Skupštine. Neregularno rukovodstvo, Upravni odbor i Direkcija AMUS-a privatizovali rad Udruženja te da se pod plaštom Udruženja koje ima monopolistički položaj kada je zaštita autorskih prava u pitanju, radi najlegalniji kriminal u državi.

"Iako smo kao članovi Skupštine ovog udruženja u više navrata tražili zakazivanje skupštine na kojoj bi se izabralo novo rukovodstvo, ljudi koji se lažno predstavljaju kao predstavnici amus-a, jer im je odavno istekao mandat, ignorišu naše zahtjeve. Takodjer novo rukovodstvo, a isti nisu prihvaćeni od institucija BiH, kao i zahtjeve Instituta za intelektualnu svojinu i Ministarstva pravde BiH da se funkcionisanje udruženja svede u zakonsko i statutarno djelovanje.
Isto nelegalno rukovodstvo s neregularnom Direkcijom AMUS-a izbjegava po Statutu regularni zahtjev 125 članova za reviziju poslovanja. Sve se radi sa ciljem da se izbjegne i prikrije kriminal koji se mjeri milionskim iznosima".

Ističu da nelegalno rukovodstvo radi sve da bi AMUS izgubio licencu. Na taj način bi došlo gašenja udruženja kao pravnog lica sav njihov kriminal otišao u prošlost i zaborav.

“Do gubljenja licence nije došlo isključivo zahvaljujući našem radu i komunikaciji s Institutom i Ministarstvom pravde.
Naša je želja i namjera da izaberemo novo rukovodstvo na regularnoj Skupštini, koje će funkcionisati po zakonu i Statutu Asocijacije i na pravedan način vršiti raspodjelu prikupljenih sredstava, na osnovu Zakona o autorskim pravima. Zbog toga pozivamo nadležne državne organe, prvenstveno SIPA-u i Tužilaštvo, da pokrenu postupke. Njima je dostavljeno već dovoljno materijala i dokaza koji govore o velikom kriminalu u AMUS-u.
Pozivamo i Institut da prisili Upravni odbor u tehničkom mandatu, da im naloži da obustave sve nelegalne radnje oko isplata i bilo kakvih transakcija novca s računa AMUS-a. Ovlaštenim licima za potpis je istekao mandat, kao što se vidi u dopisu instituta od 03. 2020.
Također, tražimo od Ministarstva pravde BiH da naloži Direkciji AMUS-a da obustavi sve radnje vezane za po Statutu neregularnu elektronsku Skupštinu, koju je Ministarstvo pravde već osporilo u dva navrata”, kažu članovi ove asocijacije.

Ovo su osobe koje su tražile reviziju:

crna-hronika.info

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori