Ramsko jezero: Tamo gdje se mir i priroda spajaju u jedno

Bosna i Hercegovina je među vodećim evropskim zemljama kada su u pitanju jezera. Ima preko stotinu prirodnih i umjetnih jezera. Zajedno s bezbroj rijeka i slapova, ona privlače brojne strastvene ljubitelje prirode, ali i znatiželjne putnike. Posebno su zanimljive umjetne radine koje su ljudi nekada stvorili, nadajući se da će ih priroda zagrliti. Jedna od tih ljepota koju je napravio čovjek je Ramsko jezero, smješteno u gornjem slivu sjeverne Hercegovine. Neobičan polukružni oblik jezera s puno uvala i otoka, okružen bujnim zelenilom, čini prizor gotovo nadrealnim. Upravo sve to je razlog što se Ramsko jezero smatra jednim od najljepših u Europi.

Smješteno na 11 km od grada Prozora I dugo 12 km, Ramsko jezero ima maksimalnu dubinu od 100 m, dok voda oscilira na oko 55 m. S 29 km obala, ovo je jezero pomalo prohladno, s prosječnom temperaturom od 7,5 ° C. Temperatura vode ne sprječava ljude da plivaju, jer se površina brzo zagrijava. Glavni vodotok koji se ulijeva u ovo jezero, okružen strmim planinama, je rijeka Rama. Dva izvora napajaju potok - jedan koji je stalni, a drugi koji se aktivira zbog kiša i snijega. Na nadmorskoj visini od 595 metara jezero se izlijeva preko brane. Nalik tirkiznom cvijetu s brojnim uvalama i otocima koji razbijaju monotoniju vodene površine, Ramsko jezero je dostupno sa gotovo svih strana.

Ostaci podvodnog grada

Ovo umjetno jezero nastalo je 1968. godine. Izgrađeno je na brani rijeke Rame. Kao rezultat, poplavljeno je područje s 20 naselja. Preplavljeno je više od 1700 kuća, uključujući i džamiju, što je uzrokovalo emigraciju 750 porodica. Od svog nastanka, razina jezera redovno je oscilirala. 2011. godine, za vrijeme najjače suše, jezero je bilo na najnižoj tački od svog nastanka. Kad se voda povukla, iznenada su se ponovno pojavili ostaci grada koji je bio pod vodom. Mogli su se vidjeti ostaci kuća, groblja, nadgrobnih spomenika, ali i voćnjaka.

Photo by: ©Damir Misura

Ramsko jezero nudi obilje mogućnosti za aktivan odmor poput ribolova, vožnje čamcem, plivanja ili planinarenja, ali zapanjujuće ovaj dragulj još uvijek nema pretjerano razvijen turizam. Među rijetkim, ali redovnim posjetiteljima su i neki od najboljih svjetskih veslača koji ovdje dolaze svake godine kako bi se pripremili za takmičenja. Ako ste ljubitelj prirode koji je uvijek u potrazi za opuštanjem uz skrivene dragulje, tada je Ramsko jezero, vaše sljedeće savršeno odredište. Upoznaj svoju zemlju i sve njene ljepote.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)