Kako raspoznati lažne aplikacije u Google Play Trgovini?

Izgleda kao da se svake godine broj lažnih aplikacija koje se nalaze u Google Play Trgovini malo poveća. Google se trudi ne bi li tim i takvim aplikacijama stao na kraj, no u tome ostvaruje tek djelomičan uspjeh. Kako znati koja je aplikacija autentična, a koja je lažna? U nastavku ovog članka govorit ćemo o ovoj temi.

Za početak aplikacije kao što je aplikacija svjetiljke za pametne telefone, su beskorisne i najčešće u sebi sadrže malware

To ne vrijedi samo za aplikacije svjetiljke, već i za igre, no aplikacije svjetiljke su posebno osjetljive i njih prevaranti znaju najčešće koristiti ne bi li na različite načine naštetili korisnicima. Prije same instalacije aplikacije, korisnik bi trebao dobiti upozorenje o tome kakva dopuštenja aplikacija traži od njega, no od 2015. stvari su se malo promijenile. Sada će vas većina aplikacija obavijestiti o tome kakva dopuštenja treba tek nakon što je počnete koristiti.

Na primjer, prošle godine na Google Playu je postojao određen broj aplikacija svjetiljke koje su među mogućnostima imale i mogućnost slanja SMS-ova. Određen broj korisnika prihvatio je takve uvjete i instalirao te aplikacije, nakon čega su imali problema. Aplikacije su u tim slučajevima mogle slati SMS-ove na određene brojeve, što bi donosilo zaradu programerima tih prevarantskih aplikacija.

U isto vrijeme, većina takvih aplikacija će u dopuštenjima imati upit za korištenje kamere. To ima smisla, budući da se LED bljeskalica, koja je povezana s kamerom, kontrolira putem dopuštenja unutar kamera. No ne znaju svi korisnici da njihov pametni telefon već ima u sebi aplikaciju za svjetiljku.

Samo trebate povući odozgo prema dolje na glavnom zaslonu svog telefona, čime ćete otvoriti brzi izbornik, a ondje bi se trebao nalaziti prečac za aplikaciju, koja će, nakon što kliknete na nju, uključiti LED bljeskalicu vašeg pametnog telefona i koristiti ju kao svjetiljku.

Sve u svemu, ne morate s Google Play Trgovine skidati takve aplikacije, a ako ih i skinete, pripazite na to kakva ćete im odobrenja omogućiti.

fake cleaning apps

Aplikacije za čišćenje memorije i ubrzavanje pametnih telefona su sve samo ne korisne

Svaki pametni telefon dolazi s određenom količinom radne memorije, memorije za pohranu podataka i s određenim kapacitetom baterije. Noviji uređaji imaju noviju memoriju i najčešće više memorije te brži procesor. No tijekom vremena, kako koristimo naše pametne telefone i tablete, ta se memorija napuni. Ovo pogotovo vrijedi za sve one korisnike koji vrlo često fotografiraju ili snimaju videozapise u vrlo visokim rezolucijama, ali za sve ostale.

Sve što radimo na pametnim telefonima, od odlaska na društvene mreže, objavljivanje i skidanje sadržaja s tih mreža, do odlaska na Youtube, otvaranja internetskih preglednika i čitanja vijesti, sve to utječe na memoriju.

Neka od rješenja koja djelomično mogu osloboditi memoriju uključuju njezino čišćenje. Tu dolazimo do problema i do još jednog načina kako programeri lažnih aplikacija mogu zaraditi ili pokušati zaraditi na neznanju korisnika.

Znajući da postoji velik broj korisnika kojima se ne da ulaziti u opcije aplikacija i ondje čistiti cache memoriju kao i memoriju pohrane podataka, već da neki korisnici žele da sve bude riješeno u nekoliko klikova, prevaranti su krenuli osmišljavati aplikacije za čišćenje memorije koje zapravo ne služe ničemu. Danas u Googleovoj Trgovini aplikacija postoje na deseci takvih aplikacija.

Da stvar bude ”bolja”, velik broj njih čak imaju i dobre ocjene, što korisnika može dodatno navesti na to da ju skine i isproba.

Nakon skidanja i instaliranja tih aplikacija, može se odmah vidjeti da one zapravo ne služe ničemu i da od njih vaš telefon neće raditi brže, kao što piše u opisu takvih aplikacija.

Velika većina aplikacija koje služe za čišćenje radne memorije i memorije za pohrane su lažne. Ne rade ništa, osim što dodatno zauzimaju prostor unutar vašeg telefona. Osim toga, često se te aplikacije znaju uključivati bez znanja korisnika, nakon čega šalju određene podatke o vama kao korisniku njihovim vlasnicima, što tim ljudima zarađuje novac.

Nemojte biti naivni. Nemojte nasjedati i skidati aplikacije ovakve vrste. Aplikacije kao što je Greenify vam mogu pomoći u tome da aplikacije za koje ne želite da rade, stavite u hibernaciju, no takvih je aplikacija jako malo.

Uostalom, danas sve veći broj pametnih telefona unutar opcija ima mogućnost stavljanja u hibernaciju svih neaktivnih aplikacija. Ako vam se dogodi da je memorija vašeg telefona puna, provjerite koš za smeće i općenito obrišite (ili prebacite neke stvari na računalo) ono što vam nije najpotrebnije i oslobodit ćete memoriju.

Isto vrijedi i za aplikacije koje ”hlade pametne telefone”

Popisu aplikacija koje svakako treba zaobilaziti u širokome luku su i aplikacije koje navodno služe hlađenju pametnih telefona. Svaki pametni telefon se do neke mjere zagrijava za vrijeme korištenja. Neki više, neki manje. Ne trebate biti stručnjak za tehnologiju da znate kako visoka temperatura i računalne komponente (ili komponente pametnog telefona) nikako ne idu zajedno.

Umjesto skidanja kojekakvih ”aplikacija za hlađenje”, koje ne rade ništa osim što skupljaju vaše podatke, šalju ih trećim osobama i samo dodatno zauzimaju memoriju u vašem pametnom telefonu, kada osjetite da je vaš uređaj topao, odložite ga na neko vrijeme na hladnu površinu, kao što je stol, isključite povezivost s internetom, Bluetooth i Wi-Fi i pustite ga neka se ohladi.

Pametni telefoni namijenjeni za igranje igara u sebi već imaju ventilatore, odnosno aktivno hlađenje, što dodatno olakšava stvari, no svi ostali telefoni takve mogućnosti nemaju.

Nakon skidanja provjerite unutar opcija kakva dopuštenja aplikacija ima

S obzirom na to da programeri postaju sve pametniji u svojim načinima kako da korisnicima podvale lažnu i zapravo beskorisnu aplikaciju, postoji jasan način kako se svaki korisnik može osigurati. Ako želite znati je li igra koju ste maloprije skinuli zapravo igra ili neki štetan program, idite u postavke svog telefona, ondje idite pod opciju ”Aplikacije” i unutar te opcije pronađite aplikaciju koju ste maloprije skinuli.

Ondje ćete dobiti jasan pregled svih podataka koji su vezani za tu aplikaciju: koliko radne memorije zauzima, koliko zauzima prostora, koliko troši podataka i radi li u pozadini. Na primjer, ako se radi o igri koju igrate na izvan-mrežni način, a vidite da postoji pozadinska potrošnja podataka, to znači da postoji mogućnost da se događa nešto čudno i da ta igra možda nije samo igra.

Preuzeto: pcchip.hr

PROČITAJTE VIŠE: OVA APLIKACIJA probudit će i najveće spavalice!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori