Snježna oluja u Nizozemskoj i Njemačkoj

snježna oluja
Snježna oluja u Holandiji

Nezapamćena snježna oluja u zadnjih 10 godina

Nizozemsku je, u nedjelju 07.02.2021.godine, zahvatila prva velika snježna oluja u zadnjih 10 godina.

Snježna oluja je poremetila drumski i željeznički saobraćaj. Hladni talas očekuje se i narednih deset dana, a temperatura će se spustiti ispod nule.
Foto:akter.ba

Nizozemske ceste pod snijegom.

Meteorolozi najavljuju da će se hladni talas nastaviti kretati prema ostalim djelovima Europe. Ovakve vremenske prilike su veoma rijetke u ovom dijelu Europe, stoga je nizozemska vlada odlučila na nekoliko dana zatvoriti sve centre za testiranje na koronavirus.

Snježna oluja nazvana je  'Darcy'.

Željeznički saobraćaj zbog velikog nanosa snijega poremećen je i u susjednoj Njemačkoj,

Nizozemska meteorološka agencija KNMI , za nedjelju je u cijeloj državi objavila crveni alarm. Upozoravaju na vjetrove koji će puhati brzinom i do 90 kilometara na sat te na "jaku hladnoću".

 Internetska stranica koja se bavi prognoziranjem vremena Weer.nl upozorila je na to da kombinacija snažnog vjetra sa snježnim padalinama "službeno znači snježnu oluju u cijeloj zemlji".

"Radi se o prvoj većoj snježnoj oluji nakon dužeg razdoblja. Naime, zadnja je zemlju zahvatila u januaru 2010.," kažu meteorolozi. U većem dijelu zemlje dosad je napadalo između pet i 10 centimetara snijega. Međutim, u nekim je dijelovima izmjereno i 30 centimetara.

Nacionalni željeznički prijevoznik NS izvijestio je da je polazak svih vozova u cijeloj zemlji zasad otkazan do podneva. Vozačima se savjetuje da izbjegavaju putovanja, a agencije izvješćuju o 85 slučajeva pomoći automobilima koji su usred snježnih nanosa ostali zarobljeni na cestama.

Zatvoreni aerodrom u Eindehovenu i dolazni letovi preusmjereni su u Njemačku, dok je aerodrom Schipol u Amsterdamu upozorio da se putnici mogu suočiti sa kašnjenjem.

U Njemačkoj snijeg je uveliko omeo saobraćaj vvozova u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, te je od subote poslijepodne izazvao velike saobraćajne zastoje i 222 prometne nesreće, prenijela je njemačka agencija dpa.

U sjevernim dijelovima Njemačke očekuje se do 40 centimetara snijega.

Snijeg je padao i u Belgiji, ali u mnogo manjim količinama. U toj se zemlji očekuje veliki pad temperature.

U Britaniji vlasti su izdale vremenska upozorenja za jugoistočnu Englesku uz najavu mnogo snijega i otežane uslove saobraćanja cestama, željeznicom i zrakom.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori