Amazonov Alexa asistent rekao je djetetu da uradi potencijalno smrtonosni izazov

Prijedlog je dat preko pametnog zvučnika Echo koji je djevojka zamolila Alexa za "izazov koji treba uraditi".

„Uključite punjač za telefon otprilike do pola u zidnu utičnicu, a zatim dotaknite novčićem otvorene zupce“, odgovorio je Alexa.

Potencijalno smrtonosni izazov, koji Alexa naizgled nije uspjela provjeriti, počeo se pojavljivati na platformama društvenih medija, uključujući TikTok, prije otprilike godinu dana.

Alexa, Amazonov virtuelni asistent, nije dizajniran da ugrožava ljudske živote, ali je upravo to uradio tokom vikenda kada je 10-godišnjoj djevojčici rekao da dotakne utikač pod naponom s novčićem.

Prijedlog je dat putem Echo pametnog zvučnika nakon što je djevojka zamolila Alexu za "izazov koji treba uraditi".

"Uključite punjač za telefon otprilike do pola u zidnu utičnicu, a zatim dotaknite peni otvorene zupce", rekao je Alexa.

Glasnogovornik Amazona rekao je za CNBC u srijedu da je greška ispravljena.

Kristin Livdahl, majka djevojčice koja navodno živi u SAD-u, opisala je incident u tvitu u nedjelju, koji je uključivao snimak ekrana događaja kako se pojavio u aplikaciji za pametne telefone Alexa.

"Radili smo neke fizičke izazove, poput ležanja i prevrtanja držeći cipelu na nozi, od nastavnika [fizičkog odgoja] na YouTubeu ranije", napisao je Livdahl u drugom tvitu. "Loše vrijeme napolju. Samo je htjela još jedno."

Tada je Alexa predložila djevojci da pokuša izazov koji je "pronašla na internetu". Alexa je preuzela izazov iz online novinske publikacije pod nazivom Naša zajednica sada. Web stranica vijesti nije odmah odgovorila na zahtjev CNBC-a za komentar i nije bilo jasno kako je izvorno izvještavala o bezumnom izazovu.

"Bila sam tamo kada se to dogodilo i imali smo još jedan dobar razgovor o tome da ne vjerujemo ničemu sa interneta ili Alexe", rekla je majka.

Potencijalno smrtonosni izazov, koji Alexa naizgled nije uspjela provjeriti, počeo se pojavljivati ​​na platformama društvenih medija, uključujući TikTok, prije otprilike godinu dana. Opasno je jer metali provode struju, a umetanje metalnih novčića u utičnicu može dovesti do nasilnih strujnih udara i požara, a neki su izvještaji o ljudima koji su izgubili prste i ruke jer su prihvatili izazov.

"Alexa je dizajnirana da korisnicima pruži tačne, relevantne i korisne informacije", rekao je glasnogovornik Amazona za CNBC. "Čim smo postali svjesni ove greške, preduzeli smo brze mjere da je popravimo."

Amazon nije odmah elaborirao šta je to "brza akcija".

Stručnjak za umjetnu inteligenciju Gary Marcus rekao je u srijedu na Twitteru da događaj pokazuje kako sistemima umjetne inteligencije još uvijek nedostaje zdrav razum.

"Nijedna trenutna AI nije ni izdaleka blizu razumijevanju svakodnevnog fizičkog ili psihološkog svijeta", rekao je Marcus kasnije za CNBC putem Twittera. "Ono što sada imamo je aproksimacija inteligenciji, a ne prava stvar, i kao takva nikada neće biti pouzdana. Trebat će nam neki fundamentalni napredak - ne samo više podataka - prije nego što stignemo do AI kojem možemo vjerovati. "

Pročitajte više: Amazon lansira Alexa Care Hub za brigu o starijima i porodicama

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori