Jedan od najvećih asteroida će se približiti Zemlji u januaru

Asteroid, koji astronomi ocjenjuju kao potencijalno opasan, trebao bi sljedećeg mjeseca napraviti jedan od najbližih prolaza našoj planeti.

Svemirska stijena, nazvana 7482 (1994 PC1), neće pogoditi Zemlju i prolazi pored naše planete. Neće se više toliko približiti decenijama.

Očekuje se da će PC1 1994. proći Zemlju na udaljenosti od 0,013 astronomskih jedinica 18. januara. Iako je ovo tehnički "bliski pristup" prema NASA-inom Centru za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS), ova udaljenost iznosi oko 1,2 miliona milja—više nego pet puta udaljeniji od nas nego što je mesec.

Mnogi asteroidi se takođe približavaju Zemlji svake godine.

Dio razloga zašto je PC1 iz 1994. klasifikovan kao potencijalno opasan asteroid (PHA) je zbog njegove veličine.

Prema CNEOS-u, procjenjuje se da svemirska stijena ima oko 1 kilometar ili 3.280 stopa u prečniku – dajte ili uzmite 1.000 stopa – ili oko 2,5 puta više od Empire State Buildinga.

Kada prođe pored Zemlje za nekoliko sedmica, 1994 PC1 bi trebao putovati brzinom od oko 43.000 milja na sat. Nakon toga će se vratiti u Sunčev sistem kako bi ponovo kružio oko Sunca, što čini jednom u 1,5 godine ili tako nešto. Međutim, više decenijama neće doći ovako blizu Zemlji - 2105. godine, prema NASA-i.

1994 PC1 je otkrio R.H. McNaught 1994. godine u opservatoriji Siding Spring u Australiji, prema Centru za male planete Međunarodne astronomske unije.

Kada astronomi klasifikuju asteroid kao potencijalno opasan poput 1994 PC1, to ne znači nužno da će on ikada udariti Zemlju. PHA se definiše na osnovu brojnih karakteristika, uključujući koliko se očekuje da će se približiti Zemlji i kolika je njegova procijenjena veličina.

Konkretno, svaki asteroid koji se ne može približiti Zemlji bliže od oko 4,6 miliona milja ili je manji od oko 500 stopa u prečniku ne smatra se PHA, navodi CNEOS.

Sistemi su postavljeni za kontinuirano praćenje hiljada poznatih asteroida u slučaju da jedan od njih predstavlja prijetnju Zemlji. Trenutno CNEOS navodi oko 28.000 poznatih asteroida blizu Zemlje, od kojih je otprilike 1.000 veličine kilometar (3.280 stopa) ili više.

U vrijeme pisanja ovog teksta, ne očekuje se da će se nijedan od njih u skorije vrijeme sudariti sa Zemljom.

Međutim, naučnici se još uvijek pripremaju za takav događaj. U novembru ove godine, NASA je pokrenula misiju dvostrukog preusmjeravanja asteroida (DART) koja označava prvu svjetsku misiju testiranja tehnologije za koju se nadamo da je sposobna odbraniti Zemlju od dolazećeg svemirskog kamena.

Svrha svemirske letjelice DART misije je da sljedeće godine udari u bok male svemirske stijene zvane Dimorphos brzinom od oko četiri milje u sekundi. Naučnici će zatim izmjeriti koliku razliku ovaj uticaj čini na putu kroz svemir.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)