Joga za djecu i bebe: Koje su prednosti?

Poznato je da nas joga opušta i radi samo dobro našem tijelu. Ona povezuje naš um, duh i tijelo. Međutim, znate li da joga za djecu i bebe ima velike prednosti na njihovo odrastanje? Jogu možete početi uvoditi kada vaša beba bude samo sedam dana stara! Kako rastu, joga za djecu može biti izvrsno iskustvo i vrijeme druženje s roditeljem. Pomoći će im u njihovom emocionalnom i fizičkom razvoju.

Povezivanje

Kada vježbate jogu s novorođenčetom, fokus je u potpunosti na bebi i njenom tijelu. Pričajte svojoj bebi i održavajte kontakt očima. Vodite njihovo tijelo kroz poze koje će im pomoći da se osjećaju sigurno i ugodno. Dječija joga ima puno sličnosti s bebinom masažom. Naglasak je na kontakt kože s kožom. Možete uključiti i vježbe disanja i istezanja. Bavljenje jogom da svojim djetetom, sjajan je način da se povežete.

Svjesnost o tijelu

Učenje o cijelom tijelu od malih nogu pomaže djeci da preuzmu vlasništvo nad svojim razvojem. To će učiniti na način da dublje razumiju svoje pokrete i sposobnosti. Mogu čak i da pomaknu svoje sposobnosti na sljedeći nivo. Beba koja s vama vježba pozu „Zmija“ bolje će razumjeti težinu svog vrata i glave. Možda će iskoristiti to znanje da se sama pokrene.

Razvoj mozga

Većina poza za djecu u jogi prelazi srednju liniju tijela, a to može biti važno za stimulaciju mozga. Prelazak središnje linije tijela zahvaća obje strane mozga, jačajući corpus callosum. To je dio koji spaja dvije hemisfere. Corpus callosum važan je za senzomotoričku integraciju i poboljšanje kognicije u cjelini.

Rutina prije spavanja

Uključivanje određenih joga pokreta u rutinu vaše bebe ili djeteta u početku će biti uzbudljivo, ali s vremenom će vježbanje prihvatiti. Joga može biti izvrstan način povezivanja nakon napornog dana. Rutine su važne prije spavanja bilo kojem djetetu, jer radeći istu stvar svake noći dobijaju signale da se njihov mozak i tijelo isključe i prebace u način spavanja. Angažiranje cijelog tijela i svih čula najučinkovitiji je način slanja poruke mozgu, pa je dodavanje knjige ili pjesmice rutini joge prije spavanja savršen spoj.

Pročitajte više: Joga za početnike: Uplovite u nove dimenzije

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)