Brokula je zeleno lisnato povrće usko povezano s kupusom, prokulicama, keljom i karfiolom. Također je puna vlakana, vitamina, antioksidansa i bioaktivnih spojeva. Brokula sadrži visoku razinu kalcija i vitamina K - oba su važna za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze. Brokula je također puna nutrijenata poput magenzija, cinka i fosfora.
Njeno ime potječe iz latinskog jezika i znači „snažna ruka", jer glavna stabljika brokule predstavlja čvrstu potporu iz koje se nastavljaju manje stabljike sa sitnim zelenim ukusnim pupoljcima. Može se jesti sirova i kuhana.
Zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak unutar normalnih granica. Visoka količina vitamina C jača imunitet i štiti od gripe i prehlade. Lutein, dijetalna vlakna, B-vitamini i folna kiselina, koje sadrži brokula, važni su za odražavanje normalnih razina kolesterola u krvi.
Bogata je vlaknima, koja pomažu probavi, sprečavaju zatvor i reguliraju razinu šećera u krvi.
Vitamin B6, folna kiselina i karoteniod lutein, koje sadrži brokula, poboljšavaju zdravlje arterija i srca.
Brokula sadrži vrlo malo kalorija, ali puna je nutrijenata. Zbog velikog udjela vlakana i vode, brzo izaziva osjećaj sitosti.
Brokula je bogata i bjelančevinama, važnim za razvoj mišića. Jedna čaša brokule sadrži tri puta više proteina nego čaša riže, ali pet puta manje kalorija.
Ona je bogata nutrijentima zbog toga je važna za zdrav razvoj dojenčeta. Jača imunitet i štiti dojenče od infekcija.
Bogata je željezom i folnom kiselinom koja je važna za prenatalni razvoj bebe.
Budući da sadrži antioksidanse i hranjive sastojke poput vitamina C i minerale poput bakra i cinka, brokula pomaže u održavanju zdrave kože. Također štiti kožu od infekcija i zadržava prirodni sjaj kože.
Ovo povrće sadrži beta-karoten, vitamin A, fosfor, B kompleks, vitamin C i E. Svi ovi hranjivi sastojci odlični su za zdravlje očiju, štite ih, pa čak i popravljaju štetu nastalu UV-zračenjima
Pročitajte više: Ovo su savjeti za zdravlje i vitalnost vašeg psa