Dizajner kola F1 Jeddah Corniche Circuit Tilke otkriva nove detalje uoči Velike nagrade Saudijske Arabije

Dizajner kola F1 Jeddah Corniche Circuit Tilke otkriva nove detalje uoči Velike nagrade Saudijske Arabije
Foto: arabnews

JEDDAH: Dizajner trkaćih staza Carsten Tilke otkrio je nove detalje najbržeg novog trkačkog kruga Formule 1. Za njega je rekao da je najveći u povijesti Saudijske Arabije.


Otkriveno je da se detalji podudaraju s početkom 100-dnevnog odbrojavanja do Velike nagrade Saudijske Arabije Formule 1. To će biti najveći sportski događaj u povijesti Kraljevine i održat će se 3-5. Dec. Tilke je rekao da je trkačka staza na obali Džede, duga 6,17 kilometara. Drugo najduže kolo u kalendaru tokom sezone Formule 2021 nakon staze Spa-Francorchamps u Belgiji.


Staza, koja se sastoji od 27 zavoja, uključujući neke zavoje velike brzine, kao i duge ravne linije, završena je u rekordnom roku za manje od 12 mjeseci. Događaj će se održati u saradnji sa Formulom 1, Međunarodnom automobilskom federacijom, kao i Saudijskom automobilskom i moto federacijom.


Tilke je rekao da su dizajnirali uzbudljivo kolo za ljubitelje i vozače. Bez uobičajenih ograničenja bilo kojeg gradskog kruga, što čini kolo Jeddah Corniche posebnim.


Tilke, koji s ocem Hermannom projektira stazu, rekao je da mu je to dalo slobodu projektiranja. Uz to da su uklonjena sva ograničenja koja su kontrolirala uobičajene ulične krugove, dodajući da je izgrađena na zemljištu predviđenom za to.
Tilke je također otkrio da Jeddah Corniche Circuit ima procijenjenu brzinu od 252 kilometra na sat, što je najveća prosječna brzina u odnosu na bilo koju uličnu stazu Formule 1.

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)