Ovo su savjeti za zdravlje i vitalnost vašeg psa

pexels-andrew-neel-5202011
FOTO: Andrew Neel, Pexels

Svom najvjernijem prijatelju, moramo obezbijediti zdrav stil života i voditi računa o njegovom zdravlju i sreći. Briga i njega kućnog ljubimca je ključna, ali ne zaboravimo i na njegovu sreću i igru. Ovo su savjeti za vitalnost i zdravlje vašeg psa. 

Pas uvijek treba da ima zdravu i izbalansiranu ishranu, jer je to veliki korak u prevenciji bolesti. Konsultujte se sa veterinarom kako bi saznali koja hrana najviše odgovara tvom psu. Ljubimav mora uvijek da ima svježu vodu, koja mu je dostupna stalno. Kada idete s njim u šetnju ponesite posudu i flašu sa vodom. Veoma je opasno da pas dehidrira!

Pas mora da ima redovne duge šetnje, trčanje i slobodu da se kreće. Sve ovo utiče, ne samo na fizičko zdravstveno stanje, nego mu je to i mentalna stimulacija. Dakle, redovna fizička aktivnost je potrebna svakom psu. Boks ili lanac nisu preporučljivi. Omogućite slobodno kretanje šetnjom po parkovima ili unutar ograđenog dvorišta - piše ultra.ba

Redovni pregledi kod veterinara zaista su važni. Ne trebamo ići u posjetu doktoru samo onda kada se pas osjeća loše. Ukoliko je vaš ljubimac zdrav, odvedi ga jednom u 6 mjeseci veterinaru na redovan pregled. Na taj način bi se na vrijeme moglo reagovati i ustanoviti neko potencijalno oboljenje. Pomoći će i da redovno psa čistite od parazita, poput krpelja, buha i crijevnih parazita. Posavjetujte se sa veterinarom oko preparata i proizvoda koji bi vam mogli biti od koristi. Ne trebamo ni napominjati koliko je važno da redovno vakcinišete svog psa!

Igra je ključna za vitalnost vašeg ljubimca. Pas je društveno biće koje voli da je u kontaktu sa ljudima, ali i drugim životinjama. Izdvojite vrijeme za šetnju, druženje ili igru sa lopticom. Vaš ljubimac bit će vam zahvalan i imat će sretan život pored vas!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori