Pogoršana situacija u HNK: Danas više zaraženih nego u Sarajevu

Pogoršana situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu: Danas više zaraženih nego u Sarajevu
Pogoršana situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

U HNK u posljednje vrijeme broj novozaraženih sve više raste, a iz bolnica apeluju na poštivanje mjera s obzirom na prekapacitiranost Covid odjela. U posljednja 24 sata registrovano je 332 novozaraženih.

Iako znatno manji od Kantona Sarajevo po broju stanovnika, HNK danas bilježi više novozaraženih. Od jučer uzetih 1.020 uzoraka, na koronavirus je pozitivnih 332, a preminulo je šest osoba koje su bile zaražene.

Dan ranije je zabilježeno 237 pozitivnih, a preminulo je 11 osoba, dok je u srijedu u HNK bilo 313 novozaraženih. Broj testiranih je uglavnom oko hiljadu, no broj novozaraženih već neko vrijeme ne pada.

Poređenja radi, U Kantonu Sarajevo se testira više, ali su trenutno brojevi bolji nego u HNK. Prije sedam dana, KS je imao i po 800 novozaraženih, međutim u prethodnih pet dana je taj broj počeo padati.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu već 10-ak dana nije primjetno poboljšanje situacije. Osim varijacija na dnevnom nivou, odnosno broj novozaraženih se kreće od 250 do 350 svaki dan.

KS je među prvima u FBiH odlučio pooštriti mjere kada je riječ o radu ugostiteljskih objekata i zabrana kretanja, a iz drugih kantona su upozoravali da bi to moglo dovesti do povećanja broja novozaraženih u ostalim dijelovima Federacije BiH.

Ubrzo su epidemiološke mjere ujednačene u cijelom entitetu, međutim potreban je određeni period kako bi se pokazao njihov učinak.

Na bolničkom liječenju trenutno je 182 zaraženih koronavirusom od kojih je 14 na invazivnoj i 10 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Tokom posljednja 24 sata hospitalizirano je 22, a otpušteno 11 pacijenata.

I dan ranije je u bolniciama u HNK bilo više hospitaliziranih nego otpuštenih pa stoga i broj osoba koje su na liječenju raste.

Ljkekari apeluju na maksimalno poštivanje mjera u cijeloj državi!

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: U BiH prvi put više od 2.000 novozaraženih, umrlo 88 osoba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)