4 zanimljive NBA činjenice za koje možda niste znali!

NBA postoji više od 72 godine! Ima nevjerovatnu historiju koja je puna činjenica, događaja i nagrada. Bezbroj je zanimljivih momenata koji su se desili igračima u raznim timovima. Postoje na hiljade zanimljivosti koje možete pronaći na internetu. Mi smo prošli kroz njih i odabrali 4 zanimljive NBA činjenice za koje možda niste znali.

Prvi NBA ugovor Kobea Bryanta potpisali su njegovi roditelji

Foto: Los Angeles Times

Kobe Bryant bio je 13. izbor na NBA draftu 1996. Čuvena priča u vezi prve saradnje je da je Kobe tada bio maloljetan. Pravila za ispunjavanje uslova za NBA ulazak u igru bila su drugačija u to doba, od onih koje poznajemo danas. Njegov prvi ugovor morao je biti potpisan od strane roditelja. On je tek kasnije te godine napunio 18 godina, te je njegov potpis postao validan.

Najniži i najviši igrač u NBA historiji igrali su za isti tim

Foto: Reddit

Muggsy Bogues (5 '3 ") je najniža osoba koja je igrala u NBA ligi. Muggsy je bio nevjerojatan sportaš i bio je poznat po „krađama“. Bio je tako malen da je u jednoj od urakmica uspio da prođe igraču ispod nogu. S druge strane, Manuete Bol (7 '7 ") najviša je osoba koja je zaigrala za NBA . Bio je nevjerojatan bloker i odskočnik. U sezoni 1987-1988, obojica su igrala za isti tim u Washington Bulletsu.

LeBron James jede i piše lijevom rukom

Foto: The Spun

Trenutno jedan od najdominantnijih igrača na planeti, LeBron James jede i piše lijevom rukom. Dvosmislen je. LeBron puca desnom rukom i obično se smatra dešnjakom, ali činjenica je da lijevu ruku koristi gotovo za sve osim za šutiranje košarke.

Na pitanje o tome, odgovorio je da je tokom djetinjstva pokušao oponašati svoje idole Michaela Jordana i Penny Hardaway te je počeo pucati desnom, jer su to činili i oni. Zamislite samo ako LeBron počne pucati i lijevom rukom!

Paul Pierce je izboden 11 puta i još uvijek je igrao svaku utakmicu u sezoni 2000-01

Foto: The Boston Globe

Paul Pierce je 25. septembra 2000. godine bio u klubu Buzz u Bostonu. Bila je kasna noć i nažalost, Paul se našao na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Pokušao je zaustaviti tuču koja se dogodila i izboden je 11 puta. Izboden je nožem u lice, vrat i leđa. Neko mu je čak i bocu razbiood glavu. Njegov bivši saigrač Tony Battie prebacio ga je u bolnicu i spasio mu život. Morao je na operaciju pluća.

Izuzetno je to što je tri dana kasnije, nakon same operacije, ponovo stao na noge. Ubrzo se vratio na teren i počeo igrati. Jedna od najluđih stvari bila je ta što je u sezoni 2001-02 odigrao 82 utakmice i bio jedini igrač Boston Celticsa koji je započeo sve 82 utakmice u toj sezoni. Za osobu koja je bila nožem izbodena 11 puta, ovo se čini nemogućim. To je bilo zato što je bio mentalno vrlo, vrlo jak. Bio je veoma predan svom timu i košarci.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori