4 vježbe istezanja koje će spriječiti povrede gležnja

pexels-kindel-media-7298422
Foto: Kindel Media / Pexels

Neke se povrede dogode i protiv njih ne možete ništa učiniti. Međutim, postoje neke povrede gležnja koje možete spriječiti. Odbojkaši su izuzetno osjetljivi na ovu vrstu povrede od silnih skakanja i slijetanja uključenih u ovaj sport.

Jačanjem i poboljšanjem opsega pokreta za gležanj može smanjiti mogućnost ozljede. Prevencija se odnosi na opuštanje zglobova, tako da možete brzo reagovati i kretati se u više smjerova. Uganuće gležnja događa se kada se ligamenti stopala istegnu izvan njihovih mogućnosti. Kad ligamenti postanu istegnuti i prelabavi, postaju nestabilni - što dovodi do uganuća. Ova se pojava može izbjeći ako trenirate pametno. Svakodnevno izvodite ove lagane vježbe kako biste maksimizirali snagu.

Abeceda gležnja

Ovu vježbu možete izvoditi bilo kad i bilo gdje. Sjedeći na stolici, podignite nogu u zrak. Nacrtajte stopalima svako slovo abecede. Učinite to ponovo i sa drugim stopalom.

Krugovi u smjeru kazaljke na satu

Sjedeći na stolici, podignite nogu u zrak. Zarolajte gležanj u smjeru kazaljke na satu. To radite čineći pet malih, pet srednjih i pet velikih krugova. Učinite istu stvar i u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Učinite to tri puta. Ova vježba će pomoći pri smanjenju povrede gležnja.

Dorzifekcija gležnja

Sjedite na pod s ispruženom jednom nogom, dok drugu držite savijenom u koljenu. Postavite traku otpora oko vrha stopala i učvrstite je za siguran predmet ili stub. Povucite stopalo unazad prema potkoljenici, a zatim polako vratite stopalo u prvobitni položaj. Napravite 50 ponavljanja prije nego promijenite stranu.

Podizanje tijela s jednim stopalom

Ova vježba, iako se čini laganom, zapravo je rezervisana za viši nivo. Povećajte snagu otpora tako što ćete preći na vježbe za podizanj epotkoljenice. Podižite se na prste jedne noge. Odradite 20 ponavljanja po nozi.

Skakutanje na jednoj nozi

Nastavite povećavati snagu gležnja pomoću skakutanja. Skačite na jednoj nozi. Usredotočite se na stabilnost gležnja. Napravite 20 ponavljanja, a zatim zamijenite nogu.

Sve vježbe izvodite na vlastitu odgovornost. Ukoliko osjetite pritisak ili bol, prestanite s izvođenjem.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)