Sarajevska dvorana Zetra priprema se za masovnu vakcinaciju

U sarajevskoj dvorani Zetra u toku su pripreme za masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa.

Dvorana Zetra
Foto: Klix.b<

U sarajevskoj dvorani Zetra u toku su pripreme za masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa.

Za očekivati je da radovi budu uskoro završeni. Kantonalna vlast je po uzoru na druge gradove, odnosno države odlučila da se masovna vakcinacija vrši u sportskoj dvorani. Prostor dvorane Zetra vrlo je prihvatljiv i prilagodljiv za tu svrhu.

Prema podatku od 4. aprila, za imunizaciju u KS se prijavilo više od 47.700 ljudi, a taj broj je sada i veći. Zdravstveno osigurane osobe, kao i one koje to nisu, mogu se prijaviti za vakcinaciju elektronski, tj. internetom.

Nakon zdravstvenih radnika, a njih je već više od 5.000 vakcinisano u KS, bit će imunizirani štićenici i radnici domova za starije osobe, građani stariji od 60 godina, hronični bolesnici, uposleni u značajnim javnim službama, a onda svi ostali. To je plan vakcinacije koji je izradio entitetski Zavod za javno zdravstvo, a kantoni ga provode.

Prema planu, ovaj kanton dobija najviše vakcina u Federaciji Bosne i Hercegovine od svake isporuke, tj. 21 posto, bilo da su donirane, dobijene preko globalnog mehanizma COVAX ili da su direktno kupljene od proizvođača, što se još nije desilo.

KS dobio 2.100 vakcina kompanije AstraZeneca, a koje je donirala Srbija. Dobio je 3.776 vakcina kineskog proizvođača Sinovac doniranih iz Turske te 3.194 vakcine kompanije Pfizer, nabavljene preko COVAX-a. Preko ovog mehanizma je dobio i 3.591 AstraZenecinu vakcinu.

Prošle sedmice je Srbija Kantonu Sarajevo donirala još 10.000 AstraZenecinih vakcina koje bi Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine u sljedećim danima trebala odobriti za korištenje.

Bosna i Hercegovina očekuje kinesku donaciju od 50.000 vakcina proizvođača Sinopharm, slovenačku donaciju 4.800 AstraZenecinih vakcina i malezijsku donaciju.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: U Prijedoru propale vakcine, obustavljena imunizacija

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori