Profesor Zubić: Molim vas da nikada ljekar ne bude višak u ovoj državi!

Nakon što je proglašen tehnološkim viškom, profesor Zubić pojasnio cijelu situaciju
Molim vas da nikada ljekar ne bude višak u ovoj državi!

Nakon što je proglašen tehnološkim viškom, profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja Vedran Zubić odlučio je da detaljno pojasni svoju situaciju.

Njegov post prenosimo u cjelosti:

"Zanimljivo je kako ljudi svaku pojavu iskoriste za neka "prepucavanja" koja uopće nemaju "veze s vezom". Pojava "tehnološkog viška" se uopće ne vezuje za neku politiku niti za neke strukture stanovništva. Moram odmah reći da je to nešto što se dešava širom države i da se mora nekako reagirati.

Danas nisam odgovarao medijima jer sam ja zadnji na listi koji to treba uraditi. Svakako ce vam kroz tekst biti jasnije. Probaću to sročiti kroz "brojke" da, onima koje zanima, to dočaram.

1. Ja sam najviše eksponirani prosvjetni radnik i moja je dužnost da ovo uradim. Već godinama brojni učitelji i učiteljice, nastavnici i nastavnice, su na "ugovoru na određeno vrijeme". To im onemogućava da razmišljaju o budućnosti, imaju potomstvo, grade obitelj itd. Molim vas da to riješite!

2. Ovo se dešava i u drugim branšama. Prije par dana nekim ljekarima istekao ugovor i ostali bez posla. Znam da smo u krizi, ali moramo zapošljavati te ljude. Molim vas da nikada ljekar ne bude višak u ovoj državi!

3. Nikakve veze ovo nema sa nekom politikom. Uvijek se neki prepucavaju oko toga. Ja poznajem i cijenim ljude iz mnogih partija. Boja dresa ti ne daje, ali i ne oduzima ljudskost. Nikakva politika, a posebno ne skupljanje nekakvih poena, sa ovim nemaju veze. Molim vas da vam te stvari ne padaju "napamet"!

4. Tehnološki višak ne znači da ostajem(o) bez posla. Ali to se odnosi sam na one koji su na neodređeno primljeni. Šta ćemo sa omladinom koja to nije? Dajte im šansu da rade, smanjite nam normu, ako treba (malo) i platu da ta omladina uči uz mentore i nastavi naš rad. To vas baš molim!

5. Možda niste shvatili, ali nisam bitan ja. Priča se odnosila na birokratiju koju prolaze svi oni koji predaju dokumente i skupljaju papire za posao i "višak". Molim vas da makar ovoj omladini ukinete te stvari i da, kada je riječ o obrazovanju, uradite bodovanje na osnovu "arhiviranih dokumenata"! Pa ne moraju se u svaku školu posebno isti papiri predavati!

6. Nije pedagoški dobro, da ne kažem da je katastrofa, da se mijenjaju učiteljice tako često. Molim vas da konačno primite ljude na osnovu natalnih podataka nekog prostora u narednih pet godina! Jasno je koliko učitelja/nastavnika treba!

7. Moram progovoriti i onima koji me "prozivaju" za slavenistiku u govoru. Nakon što sam uvidio na šta ide "jezik" to je nešto što svi moramo uraditi. Molim vas ne kvarite jezik da ne bi dobili glagole "čejndžati" i "helpati" za par godina!

8. Dajte da konačno riješimo misteriju "potrebnosti" obrazovanja. Ako će se nastaviti ovo da završavamo i svi tražimo nešto drugo. Molim vas da se dogovorite treba li ovom društvu (i kakvo treba) obrazovanje!

9. Nikada nisam radio pod presijom. Slobodan sam u svom poslu. Molim vas da to omogućite svakom radniku, a ne da zavise od "mjeseca do mjeseca" jer tako stvarate poslušnike! To nigdje, a posebno u obrazovanju, nije dobro!

10. Nemojte dozvoliti da vam neke škole "zjape" prazne, a neke da se prebukiraju. Mislite o upisnoj politici jer je ona osnova saobraćajne gužve ili manjeg trgovačkog prometa u naselju gdje ostane manje učenika. Molim vas da se negdje ne upisuje 7, a negdje jedva tri odjeljenja!

Hvala vam svima na podršci. Ona mnogo više treba drugima koji prolaze brojne probleme. Meni suze idu jer ode kao "višak" jedna profesorica čiji gubitak je nenadoknadiv. Mojih par sati negdje uopće nije problem. Čak sam dobio i neke poslovne ponude "mimo" škole i obrazovanja. Hvala i na tome.

Molim vas da čuvate ljude (radnike)!

Oni su sve što imamo!

Ako bude neki medijski nastup možda i bolje objasnim...", napisao je profesor Zubić na svom Facebook profilu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)