Svaki život je važan: Fotografija koja je obišla svijet i nikoga nije ostavila ravnodušnim

Ova fotografija već odavno kruži društvenim mrežama, obišla je svijet i nikoga nije ostavila ravnodušnim. Ko bi i pomislio da je fotografija od prije 34 godine, snimljena je 1987. godine, u gradu Zabsha u Poljskoj.

Zabilježen je trenutak nakon 23-satne operacije, transplantacije srca. Zamislite 23 sata u najintenzivnijoj napetosti ruku, nogu i cijelog tijela jer i zbog najmanje greške, pacijent može izgubiti život. U to vrijeme još uvijek nije postojala visoko precizna oprema koja bi kontrolisala rad ljekara. Operaciju je izveo visoko kvalifikovani specijalista, poljski kardiohirurg Zbigniew Religa.

Na fotografiji koja je viralna, sjedi vidno umoran i posmatra parametre, kako pacijentovo novo srce radi. Već dan nakon početka operacije osjeća veliku odgovornost prema sebi. Ako pogledate izbliza, njegov umorni pomoćnik spava s desne strane u drugom uglu.

Čovjek koji leži na operacionom stolu je profesor Tadeusz Zhitkevich. 1987. je imao akutni zastoj srca, a do tada je već imao tri srčana udara. Imao je već oko 60 godina i svi su ljekari kojima se obraćao za pomoć tvrdili da u ovoj dobi čovjek ne može izdržati tako komplikovanu operaciju. Ali Zhutkevich više nije mogao da hoda i zato je pisao dr Religi.

Samo tri rečenice: „Ja sam profesor. Imam upaljeno srce. Molim vas za pomoć”.

I doktor je pristao da mu pomogne. “Molim vas, dođite”, odgovorio mu je on.

Operacija je uspješno završena…

Profesor je živio još 30 godina nakon nje i napustio ovaj svijet u 91. godini života, nadživjevši svog ljekara. Preminuo je u septembru 2017. godine.

Dr Zbigniew Religa živio je 70 godina, umro je 2009. godine.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori