Zijah Sokolović i “Dječak koji je sanjao more”

dječak koji je sanjo more
predstava Dječak koji je sanjao more

Mostarska publika u petak, 12. februara, imat će priliku pogledati novu premijeru Pozorišta lutaka Mostar, predstavu "Dječak koji je sanjao more". Predstavu je, po tekstu Selme Parisi, na pozornicu postavio Zijah Sokolović.

Po riječima redatelja predstave Zijaha Sokolovića, glavni junak priče je dječak koji sanja more.

- Selma Parisi napisala je ovaj tekst u Austriji i dobila za njega nekoliko nagrada u Hrvatskoj. Ponudila je taj tekst pozorištima. Jedno od njih je i Pozorište lutaka u Mostaru. Kada su "proguglali" Selmu Parizi vidjeli da je ona moja najstarija kćerka. Ponudili su mi da dođem režirati. Prihvatio sam tako je došlo do suradnje - kazao je Zijah Sokolović u razgovoru za Fenu.

– To je jedan san koji postoji u svima nama, san o moru, san o prostorima, o nekim beskonačnim prostorima koji su izazov za jednog čovjeka, za našeg dječaka da osvaja i istražuje te prostore i da sanja o tim prostorima… Dječak sanja da će jednog dana biti veliki brod koji će ploviti morima kroz talase, mirne i burne – pojasnio je Sokolović.

Dodao je kako živimo u vremenu gdje se neki snovi sudaraju te kako svi imamo snove i sanjamo.
Izvor: Pozorište lutaka Mostar

-U predstavi imamo video produkciju. Budući da sam ja more ta video produkcija daje jednu posebnu dinamiku predstavi jer u toj sceni s morem imamo i izmjene svjetla, muziku kao podlogu i igru glumca s glumcem i lutkama – kazala je glumica Nina Popović.

U predstavi igraju Igor Vidačković – dječak, Nina Popović – more, Ali Kamer Aksoy – delfin i Diana Ondelj-Maksumić – odgajateljica.

Oko ove predstave okupila se vrhunska ekipa saradnika. Kreaciju lutaka i njihovu izradu preuzela je Luči Vidanović iz Rijeke. Kostime je kreirala Lejla Hodžić iz Sarajeva. Ilustracije za predstavu i dizajn plakata napravila je Tajma Guzin, kompjutersku animaciju Nikola Galić.

Scensku muziku Atilla Aksoj. Asistentica režije je Emina Kovačević. Scenografiju je izradio Đenan Behmen, a napravljena je u radionici Pozorišta lutaka.

Prva repriza predstave "Dječak koji je sanjao more" je već u nedjelju, 14. februara u sali Pozorišta lutaka u Mostaru sa početkom u 11 sati, a zatim su predstave raspoređene u ritmu srijeda-nedjelja, sve do kraja ovog mjeseca.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)