Brusketi! Brz i lagan obrok
Recept: po preporuci Catering Taak
Izrezati hljeb na tanke kriške i redati na pleh. Preliti maslinovim uljem i ubaciti u pećnicu par minuta na 250stepeni.
Kada se hljeb zapece namazati krem sir (po vlastitom odabiru), avokado, kuhano jaje, dodati svježe zacčne, zatim biber. Dodati sjemenke (lan,susam, chia), po želji dodajte i badem, orah ili neke druge orašaste plodove.
Brzo i jednostavno ukusno uživajte.
Prijatno!
Ako niste znali:
Brusketi potiču iz Italije, 15. vijek. Kako god, osnove jela prate se i do vremena drevnog Rima, kada su uzgajivači maslina donosili svoje masline do lokalne prese za masline i probali uzorak svježe cijeđenog ulja s kriške hljeba.
Brusketi se pravi od grilovanog hljeba namazanog bijelim lukom i prekrivenog maslinovim uljem i solju. Varijacije uključuju nadjeve kao što je paradajz, povrće, grah, meso ili sir. Popularno jelo su brusketi sa paradajzom; jedan recept popularan van Italije uključuje bosiljak, svježi paradajz, bijeli luk i crveni luk ili mocarelu. Brusketi se serviraju obično kao užina ili predjelo.
Pročitaj više: Imamo najtraženiji recept mjeseca: Ovako će vam supa s knedlama uvijek uspjeti