VIDEO: Djeca i dalje odbijaju da idu sa socijalnim radnicama

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije osudilo je sinoć postupanje radnica Centra za socijalni rad u Blacu. Osuđujući postupak prema djeci iz porodice Dačević. Ministarstvo je pozvalo sve zaposlene u centrima za socijalni rad da u svom radu i postupanju prema djeci budu naročito obazrivi i pažljivi.

Dobrobit i zdravlje djece je prioritet svih prioriteta i svi zaposleni u državnim službama, a naročito nadležnim za postupanje prema djeci. Moraju biti svjesni toga, istaknuto je u saopćenju Ministarstva.

Dodaje se da će Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti, ispitati postupanje radnica Centra za socijalni rad u Blacu. Na osnovu toga će preduzeti odgovarajuće mjere.

Ministarstvo je uvjereno da je takvo ponašanje radnica Centra za socijalni rad izolovan slučaj. Da je rad zaposlenih u institucijama socijalne zaštite isključivo u interesu korisnika.

Iz Centra za socijalni rad u Blacu, 5. marta, došli su da uzmu djevojčicu od 10 godina i dječaka od 13. Oni posljednjih godinu dana, od smrti njihove majke, žive sa svojom nepokretnom bakom Ljiljanom D. i o njoj sami brinu.

Ljiljana D. je prije 15 dana prijavila svog sina, oca djece, da je dolazio i maltretirao ih.

Kako je navela medijima, otac je znao i ranije da maltretira djecu. Nakon nekoliko njenih prijava, policija je konačno izašla na teren i odredila mu zabranu prilaska.
Podnijela zahtjev za starateljstvo

Nakon toga su, kako je ranije ispričala Ljiljana medijima, došli službenici iz Centra za socijalni rad koji su rekli da će da vode djecu. Dodala je da nikada neće da se odvoji od djece, a i da djeca čitav dan plaču, piše Tanjug.

U međuvremenu Ljiljana je podnijela zahtjev za starateljstvo nad djecom i po zakonu, dok sud ne dodijeli isto, djeca bi trebalo da ostanu gdje jesu.

Pojavio se i snimak na kojem se vidi da su službenice iz Centra za socijalni rad Blace ponovo došle u kuću Dačevića kako bi uzele djecu. Kako se na snimku vidi pokušavali su fizički da izvuku jedno od djece iz kuće koje se tome opire.

VIDEO NA LINKU ISPOD:

https://www.facebook.com/dejan.milosevic.3591/videos/3863164930429424/?t=1974

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori