Zdravstveni radnici HNK najavili masovne proteste zbog neisplaćenih 1.080 KM

HNK

Protesti
Foto: Klix.ba

Zbog teške ekonomske situacije i neusklađenih novčanih prihoda zdravstveni radnici iz Hercegovačko-neretvanskog kantona najavljuju masovne proteste za ponedjeljak 19. decembra ispred zgrade Vlade HNK u Mostaru.

Protestno okupljanje organizira Sindikat SKB-a Mostar u simboličnom terminu, pet minuta do podne, zbog toga što su, kako navode, zdravstveni radnici diskriminirani i izostavljeni iz raspodjele novčane pomoći od 1.080 KM koje su u Federaciji BiH predviđene kao odgovor na inflaciju.

Ističu da je to jedini način, koji im je preostao nakon što su zbog poskupljenja osnovnih troškova života i financijskog udara, koji je pogodio sve populacije, pokušali to pravo ostvariti komunikacijom sa svojim poslodavcem, koji ih je usmjerio na osnivača za taj vid pomoći.

"Protest je usmjeren protiv Vlade HNK, poslodavaca i osnivača zdravstvenih ustanova jer nisu zajednički i adekvatno odgovorili na tešku ekonomsku situaciju i ogromno povećanje troškova života i značajan pad životnog standarda zdravstvenih radnika uslijed rasta cijena i inflacije. Oni su se oglušili na zahtjev sindikata za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1080 KM", ističu iz sindikata Sindikat SKB -a Mostar.

Također su pozvali i doktore, kao i njihov sindikat da im se pridruži u ovoj borbi.

Podsjetimo da su zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona prije dvije godine vodili veliku sindikalnu borbu za povećanja plaća i da su ispred kantonalne vlade više od mjesec dana boravili u šatoru, koji su napustili tek kad su se uspjeli izboriti za ostvarivanja svojih prava. (Klix.ba)

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori