Bizarno: Ljepotice koje su bile primorane da se unakaze

Afrika

Žene iz plemena Mursi nose tanjire u donjoj usni, a razlog je nevjerovatan !

Svako afričko pleme ima neku svoju osobenost. Pleme Mursi posebno je po svojim ženam, a njihovo glavno obilježje je nošenje tanjira u donjoj usni...

Dolinu rijeke Omo u Etiopiji naseljava nekoliko plemena. Jedno od njih je pleme Mursi koje živi u blizini granice sa Sudanom.Nošnja ovog plemena izuzetno je bogata i raznovrsna, a posebno su poznate žene ovog plemena koje stavljaju tanjir u donju usnu.

Ne zna se točan razlog, ali se vjeruje da ovaj običaj potiče iz vremena kada su Afrikom harali lovci na robove. Kako bi im bile neatraktivne, pretpostavlja se da su se žene namjerno unakažavale da bi izbjegle ropstvo.

Žene plemena Mursi; Foto: Suzanne Porter / Alamy / Profimedia

Pored te, postoje još dvije teorije. Jedna kaže da Mursi vjeruju da zli duhovi ulaze na usta, pa se pomoću tanjira od njih brane. Druga teorija kaže da od veličine tanjira zavisi i miraz. Što je tanjir veći, to je veći i miraz.

Djevojkama između 15. i 16. godine majke rasijeku usnu i izbiju dva prednja zuba na donjoj vilici, kako bi mogle da stave mali tanjir (najčešće glineni ili drveni).

Počinje se sa manjim tanjirima, a veličina se mijenja nakon određenog vremena ako su voljne da trpe bol koji je prisutan tokom širenja usne. Ženama je dosta naporno da nose taj tanjir u usni pa ga stavljaju samo kad su plemenska slavlja.

„Etiopljani kažu da je to stvar ljepote, baš kao što su u zapadnoj kulturi prihvatljivi pirsinzi, tetovaže i šminka… Samo žene ovog plemena nose ploče u ustima. Napravljene su od gline i prilično su teške. Što je ploča veća, to je bolje“, kaže Cezari Filev iz Poljske, koji je boravio neko vrijeme s plemenom Mursi i fotografisao njegove članove.

Žene plemena Mursi; Foto: Natalia Skobeeva / Alamy / Profimedia
Žene plemena Mursi; Foto: WAYGOER / Alamy / Alamy / Profimedia

Navodno, što je veći tanjir koji žena može da umetne u donju usnu, to muškarac više mora da plati za nju.

Pored ovog običaja, pleme Mursi ima mnoge druge običaje koji ih čine tako posebnim. Jedan od takvih je „ceremonija ženidbe“. Ceremonija zapravo podrazumjeva borbu između dva mladića takozvanim „Donga“ štapovima. Muškarac koji pobijedi u toj borbi dobija pravo da izabere djevojku iz sela sa kojom želi da se oženi. Borbe se održavaju jednom godišnje. Njihova sela dobijaju ime po čovjeku koji je sagradio to selo. Ukoliko dođe do borbe između dva plemena, ono koje pretrpi poraz mora da nađe novo mjesto za izgradnju sela. Prilikom selidbe oni mogu ponijeti svoje kuće sa sobom. Za ovo pleme krave predstavljaju veliku vrijednost. Oni prave specijalni napitak napravljen od njene krvi i mlijeka, dok njene rogove nose na glavi kao ukras. Muškarci, umjesto tanjira, imaju ožiljke na svom tijelu koje prave sami. Što muškarac ima više ožiljaka, to je on jači.

Pripadnici Mursi plemena ne priznaju religije već vjeruju u prirodu. Oni vjeruju da su veoma bogati i snažni i kao takvi ne jedu ribu. Vjeruju da ribu jedu siromašni i slabi ljudi.

Vrata na njihovim kućama se nalaze veoma nisko. Na taj način oni zahtijevaju od osobe, koja želi da uđe unutra, naklon i poštovanje. Takođe, Mursi pleme važi za jedno od agresivnijih plemena.

Slične vijesti:Ko je ljepotica iz Gane? Nevjerovatna priča jedne samohrane majke! (FOTO)

Pratite nas na Facebook akter.ba - Bizarno: Ljepotice koje su bile primorane da se unakaze

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori