Zbog dodatnih ispitnih rokova početak nastave na UNSA 18. oktobra

Senat Univerziteta u Sarajevu 1. oktobra je donio odluku kojom početak nastave za više godine prvog i drugog i integrisanog i stručnog studija, te za prvu godinu drugog ciklusa studija se pomjera na 18. oktobar uz obavezu nadoknade nastave do punog fonda sati.

Sena UNSA i danas ima sjednicu kada će biti definisana i neka druga pitanja koja izazivaju konfuziju kod studenata, ali u unutar akademske zajednice.

Do pomjeranja početka nastave (osim za prvu godinu) je došlo zbog izmjena Zakona o visokom obrazovanju KS kojim je omogućen dodatni ispitni rok za sve studente.

Dodatni ispitni rok organizuje se prema sljedećem rasporedu: od 4. do 10.10. za ispite iz zimskog semestra i od 11.10. do 17.10. za ispite iz ljetnog semestra.

Izmjenama ZVO KS studenti imaju pravo da prenesu navjiše 15 ETCS studijskih bodova ili najviše tri nepoložena nastavna predmeta u narednu studijsku godinu. Radi se o predmetima iz prethodne godine, a ne o prijenosu iz prve u treću, ili iz druge u četvrtu godinu.

Ukoliko je student već predao dokumente za obnovu godine, a ovom odlukom je stekao pravo na upis u narednu godinu, dužan je postupiti po redovnoj proceduri upisa u narednu godinu studija. Studentska služba će izvršiti izmjenu podataka na osnovu Zahtjeva za promjenu podataka.

S obzirom da je izmjenama omogućeno redovnim samofinansirajućim studentima prvog i drugog ciklusa studija, kao i studentima integrisanog studija Univerziteta u Sarajevu, koji su položili sve ispite iz prethodne godine i imaju ostvaren prosjek ocjena najmanje 8,00 te prvi put upisuju studijsku 2021/2022. godinu, oslobađanje plaćanja školarine za 2021/2022. godinu, ukoliko postoji potreba za povratom uplaćenih sredstava student je dužan podnijeti zahtjev za povrat novčanih sredstava nadležnoj Službi na organizacionoj jedinici

Zbog novonastale situacije produžen je i rok za upis u narednu studijsku godinu prvog, drugog ciklusa, integrisanog, stručnog i specijalisitčkog studija do 20. oktobra.

Pročitajte više: Studenti održali još jedan protest, traže smjenu rektora Škrijelja

Pratite nas na Facebook akter.ba - Zbog dodatnih ispitnih rokova početak nastave na UNSA 18. oktobra

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori