Toalet star 2700 godina pronađen u Jerusalemu

Izraelski arheolozi pronašli su toalet u Jeruzalemu star više od 2.700 godina, tada su privatna kupatila bila luksuz u svetom gradu.

Izraelska uprava za antikvitete rekla je da je glatki, izrezbareni toalet od krečnjaka pronađen u pravokutnoj kabini koja je bila dio prostrane vile s pogledom na današnji Stari grad.

In this photo provided by Israel Antiquities Authority shows a rare ancient toilet in Jerusalem dating back more than 2,700 years Jerusalem, when private bathrooms were a luxury in the holy city, Tuesday, Oct. 5, 2021. The Israeli Antiquities Authority said on Tuesday that the smooth, carved limestone toilet was found in a rectangular cabin that was part of a sprawling mansion overlooking what is now the Old City. (Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority via AP)

Dizajniran je za udobno sjedenje, a ispod je iskopana duboka septička jama.

"Privatna toaletna kabina bila je vrlo rijetka u antici, a do danas je pronađeno samo nekoliko njih", rekao je Yaakov Billig, direktor iskopavanja.

"Samo bogati su sebi mogli priuštiti toalete", rekao je on, dodajući da je slavni rabin svojedobno sugerirao da je biti bogat "imati toalet pored stola".

Životinjske kosti i keramika pronađeni u septičkoj jami mogli bi rasvijetliti način života i prehranu ljudi koji su tada živjeli, kao i drevne bolesti, saopćilo je Ministarstvo za antikvitete.

Arheolozi su pronašli kamene kapitele i stupove iz tog doba i rekli da postoje dokazi o obližnjem vrtu s voćnjacima i vodenim biljem - više dokaza da su oni koji tamo žive bili prilično bogati.

PROČITAJTE VIŠE: Fosili otkriveni u Izraelu otkrivaju mogućeg novog ljudskog pretka

Pratite nas na Facebook akter.ba - Toalet star 2700 godina pronađen u Jerusalemu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori