Zašto kraljica Elizabeta odustaje od obaveza?

Kraljevstvo

Kraljica Elizabeta zabrinula sve, odustaje od obaveza
Foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta II. (95) sa "žaljenjem" je odustala od sudjelovanja na UN-ovoj konferenciji o klimi COP26 jer joj je savjetovano da "se odmara", objavila je Buckinghamska palača manje od sedam dana od kako je bila hospitalizirana.

"Kraljici je savjetovano da se odmara i ona obavlja lagane dužnosti u dvorcu Windsor. Njezino Veličanstvo je sa žaljenjem odlučilo da neće otputovati u Glasgow na COP26 u ponedjeljak 1. novembra", objavila je palača u priopćenju.

"Njeno Veličanstvo razočarano je što neće prisustvovati primanju, ali obratit će se okupljenim predstavnicima putem snimljene videoporuke", dodala je palača, piše Hina.

Nakon vrlo gustog rasporeda početkom oktobra, Elizabeta II. je prošle sedmice odustala od posjeta Sjevernoj Irskoj po preporuci doktora.

Provela je noć sa srijede na četvrtak u privatnoj londonskoj bolnici Edvard VII. nakon obavljenih pregleda.

Buckinghamska palača je kasno otkrila tu hospitalizaciju, prvu nakon 2013., što je izazvalo pitanja i kritike zbog nedostatne transparentnosti palače.

Po povratku u dvorac Windsor, Elizabeta II. je nastavila obavljati svoje službene dužnosti u utorak i virtualnu audijenciju s novim ambasadorima Velike Britanije.

Kraljica bi sljedeće godine trebala proslaviti platinasti jubilej.

Do kratke hospitalizacije ona je gotovo svakodnevno sudjelovala u službenim obvezama. Nedavno je viđena kako hoda uz pomoć štapa, prvi put nakon 2004. godine.

Pročitajte više: Kraljica Elizabeta troši milione da zaštiti sina optuženog za silovanje i ugled obitelji?

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori