Zašto je Švedska najbolja zemlja na svijetu da postaneš roditelj?

Biti roditelj je za mnoge najljepša stvar na svijetu, nevezano gdje živite. Ali ako bi moglo da se bira gdje ćete osnovati porodicu, gledano po standardu života, onda je nesumljivo najbolja zemlja za to Švedska. Ova država toliko vodi računa o roditeljima i djeci da im sve do punoljetstva isplaćuju dječiji dodatak.

Švedska ima univerzalni zdravstveni sistem koji finansira Vlada. Čak i budućim roditeljima šalju vrećice s poklonima – puno stvari koje bi mogle da im zatrebaju prije dolaska bebe, poput vaučera za popuste u radnjama sa garderobom, pakovanja pelena, vlažne maramice…

Marija koja je otišla da živi u Stokholm pijre 10 godina, nedavno se porodila i njena iskustva potvrđuju tezu da je ovo “država bogom dana za roditeljstvo”.

– Tokom trudnoće mi je bilo gotovo sve plaćeno, sve posjete ljekaru i pregledi. Mi smo platili neinvazivni prenatalni test jer smo svojevoljno htjeli da ga uradimo, to naravno ne ulazi u zdravstvene usluge. Na porođaju je bio moj suprug sa mnom, a kada sam se porodila prvo su mi stavili bebu na grudi i pustili nas troje da nekoliko minuta uživamo u tom fanastičnom trenutku. Tek onda su došli da je uzmu i okupaju – kaže Marija.

Ona dodaje i da je nakon porođaja država tu da pomogne.

– U zavisnosti od plate koju imate, djete prvih 460 dana dobija pomoć u iznosu od 500 do 1.500 eura mjesečno. Ja za ćerku svaki mjesec dobijem 800 eura od države – kaže ona dodajući da je istina da nakon tog perioda jdeca dobijaju svakog mjeseca po 120 eura kao dječji dodatak dok ne postanu punoljetni.

Tu su i slobodni dani, a podrazumjeva se da i otac i majka imaju pravo na “porodiljsko odsustvo”.

– Moj supruga i ja zajedno dobijamo 480 dana roditeljskog odsustva i za to vrijeme dobijamo 80 odsto plate. Ove dane možemo da podijelimo sve dok dijete ne poraste. Moj muž je uzeo za sada četiri mjeseca odmora da bude sa mnom i bebom i da učestvuje podjednako u njenom odrastanju. Kod nas nema stresa oko snalaženja (prvi put smo roditelji), a uporedo i da se brinemo oko posla, ko kad ustaje, koliko ko radi. Sve nam je opušteno i lagano i uživamo u najboljem periodu života – objašnjava Marija.

Školovanje za sve koji žele, bili bogati ili siromašni

U Švedskoj je zakonom obavezno da djeca krenu u školu sa navršenih sedam godina, ali postoji mogućnost i ranije, sa šest godina, ako se smatra da je dijete zrelo za polazak u školu. Udžbenici za sve razrede su besplatni.

Nakon završetka osnovne škole većina djece ide u gimnaziju, koje su uglavnom trogodišnje, osim prirodnih nauka koje traju četiri godine. Takođe, imaju i srednje stručne škole koje su uglavnom dvogodišnje i trogodišnje. Ova država radi na tome da cijelo školstvo bude besplatno za sve i to do kraja života. Pirliku će imati svi željni znanja, bez brige o tome “koliko nešto košta.”

I prosvjetari bi trebalo da dobiju povišice, pa bi se tako trenutna plata nastavnice od 3.500 eura povećala značajno.

Švedska ima 51 univerzitet, a švedski institut dodijeljuje preko 500 stipendija godišnje za studente i istraživače koji žele da dođu u Švedsku (sa Balkana i iz Istočne Evrope – dodeljuje se između 10 i 15), koje pokrivaju školarinu i mjesečne troškove života, i nude određeni iznos za troškove puta do Švedske i nazad, kao i osiguranje.

Takođe, univerziteti su najavili da će dodijeliti nekoliko stipendija koje će pokrivati samo školarinu. Postoji i stipendija Basileus programa, koja iznosi oko 1000 € mjesečno. Ona pokriva i školarinu za studente koji su jednu godinu ili duže na univerzitetima iz Basileus programa, dok su studenti na razmjeni za jedan akademski semestar oslobođeni plaćanja školarine.

  • Izvor:
  • Noizz.rs

Pročitajte više: Švedska političarka krizne sastanke zamijenila poslom čistača grada

Pratite nas na Facebook akter.ba -Zašto je Švedska najbolja zemlja na svijetu da postaneš roditelj?

Pratite nas na našim stranicama na

Ova objava ima jedan komentar

Odgovori

Vezane vijesti