Sjeverna Koreja predložila UN-u da vakcine pokloni drugima

Sjeverna Koreja predložila UN-u da njoj namijenjene vakcine pokloni drugima
Foto: Kyodo/via REUTERS/File Photo

Sjeverna Koreja predložila UN-u da njoj namijenjene vakcine pokloni drugima

Sjevernokorejske vlasti predložile su programu Ujedinjenih naroda za distribuciju cjepiva protiv koronavirusa . Covax da donira gotovo tri miliona doza kineskih vakcina onim zemljama s ozbiljnom epidemijom. Dodali su da se može pohvaliti savršenom borbom protiv virusa.

Program UN -a za djecu (UNICEF), koji nabavlja vakcine u ime Covaxa, objavio je u utorak navečer da je sjevernokorejsko ministarstvo zdravlja najavilo da bi 2,97 miliona doza vakcine Sinovak (Sinovac), namijenjene toj zemlji, trebalo biti isporučeno nekom drugom, prenosi Beta. pozivajući se na AP. Ministarstvo je dodalo da će nastaviti kontakt s Covaxom sljedećih nekoliko mjeseci.

Covax je također propisao 1,9 miliona doza vakcine AstraZeneca, ali je isporuka odgođena.

Stručnjaci vjeruju da se Sjeverna Koreja i dalje usredotočuje na strogu karantenu i graničnu kontrolu kako bi spriječila širenje koronavirusa. Čini se da su vakcine sekundarni prioritet u toj zemlji.

Sjevernokorejske vlasti su rekle da nisu imale slučajeve zaraze korona viruso. U jednom izvještaju se navodi da je u toj zemlji od 19. avgusta testirano 37.291 osoba. Niko od njih nije bio pozitivan na virus.

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori