Cesta Stolac – Neum bit će otvorena u proljeće 2022.

Cesta Stolac – Neum bit će otvorena u proljeće 2022.
Foto: biznisinfo

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić najavio je da će nova cesta Stolac - Neum biti u potpunosti izgrađena i otvorena u proljeće sljedeće godine.

Izgradnja ove dionice je mnogo puta obećana. Stanovnici Stoca i Neuma u nevjerici su gledali hoće li ikada biti završena. "I evo, konačno ćemo to privesti kraju za otprilike pola godine", rekao je ministar Lasić povodom posjete delegacije Vlade FBiH gradilištu te ceste.

Prema riječima direktora Puteva Federacije BiH Ljube Pravdića, od ukupne dužine 36,5 kilometara ta je dionica još uvijek udaljena 10 kilometara.

Stolac i Neum će također imati koristi od izgradnje ove ceste. Cesta će se skratiti, neće ići kroz Republiku Hrvatsku i bit će koristi za cijelo područje. Mnogi su na početku u nevjerici govorili da je to obećano 40 godina, ali ovdje smo završili - rekao je Pravdić.

Nakon izgradnje puta Neum - Stolac, započet će izgradnja obilaznice kod Stoca.

Radi se o mini obilaznici koja će biti duga 1,3 kilometra. Rok za izvođenje radova po okončanju imovinsko-pravnih odnosa je nekih deset mjeseci. Očekujemo da će biti završena do oktobra iduće godine. Dakle, ukupna dužina dionice je oko 38 kilometara. Ukupna vrijednost investicije 88 miliona maraka - rekao je direktor Puteva Federacije BiH.

Ministar Lasić je rekao da je u proteklom periodu na jug Hercegovine uloženo oko milijardu maraka.

Podsjetio je da je do sada izgrađeno 122 kilometra koridora V-c. 40 kilometara je u izgradnji i ti kilometri će biti otvoreni do ljeta 2022. godine, u toku je tenderska procedura za 28 kilometara, a priprema se i papirologija za 90 kilometara. Dionice bi mogle biti raspisane do proljeća 2022.

Ministar Lasić najavio je da će u bliskoj budućnosti fokus Federalnog ministarstva prometa i komunikacija biti na "zapuštenijim" dijelovima Federacije. To je poput Tuzlanske regije, zatim na putu od Mostara preko Širokog Brijega do granice s Hrvatskom , te o vezi sa Bihaćem.

Izvor: biznisinfo.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori