Zašto biljke prestaju da rastu? Evo kako ih oporaviti!

pexels-huy-phan-3076899
Foto: Huy Phan, Pexels

Svjesni ste da vaše biljke zahtijevaju trud i rad. Međutim, ponekad to nije dovoljno i vaša biljka prestaje da raste. Sigurni smi da vas to vrlo lako može iznervirati. Bez brige! Evo šta možete uraditi i na koji način oporaviti svoje cvijeće.

Manjak hranjivih materija

Broj jedan razlog za propadanje vaših biljaka jeste nedostatak hranjivih materija. Često hranjive materije uključuju mnogo više od gnojiva. Prirodno svjetlo i toplota je nešto što svojim biljkama uvijek morate obezbijediti. Biljke često propadaju u zimskom periodu, kada nemaju dovoljnu energiju za preživljavanje. Dešava se da odbace lišće kako ne bi morale trošiti dodatnu energiju, što usporava njihov rast.

Probajte biljku držati bliže prozoru koji je osunčan. Ne zaboravite da je sasvim normalno da će vaša biljka rasti u ljetnom periodu, dok će za vrijeme zime biti u fazi mirovanja.

Štetočine

Dosadne štetočine su noćna mora! Upravo one su često razlog za prestanak rasta biljke. Stanje se može naglo pogoršati kada biljku napadnu uši ili mušice. Neke bube ne stvaraju probleme. Možete ih se lako riješiti tako što ćete samo prebrisati listove.

Međutim za problematičnije bube morat ćete koristiti sredstva za zaštitu biljke.

Suzbijeno korijenje

Biljkama treba redovno mijenjati saksije. Vrlo moguće je da prestaju rasti jer im je korijenje previše suzbijeno. Kada iskoriste sav prostor i iscrpe sve resusre, bilje počinu da se suše. Međutim, neke biljke mogu godinama da se zadrže u istoj saksiji i neće im smetati skućeni prostor, dok druge vrlo brzo dođu do suočavanja sa manjkom prostora.

Ovo su dva razloga za prepoznavanje problema:

  • Korijenje izlazi kroz rupe na dnu saksije
  • Korijenje je nabujalo i poprimilo oblik posude u kojoj raste

Pročitajte više: Biljka u bijeloj boji koju ćete poželjeti u svom domu!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori