Bakir Izetbegović: Alija se suprotstavljao jačim silama od sebe, njegove ideje su itekako žive

PRVI PREDSJEDNIK RBIH

Bakir Izetbegović: Alija se suprotstavljao jačim silama od sebe, njegove ideje su itekako žive
Foto: klix.ba

U Gradskoj vijećnici u Sarajevu u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" održana je Akademija i koncert duhovne muzike povodom godišnjice rođenja prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Prisutnima je fotografije iz različitih životnih faza Alije Izetbegovića i njegove porodice uz pojašnjenja i komentare, pokazao Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Uz 64 fotografije, napravljena je retrospektiva života Alije Izetbegovića i njegove porodice, od predaka preko mladalačkih dana do pristupanja pokretu "Mladi muslimani", odlaska u zatvor u dva navrata pa sve do osnivanja Stranke demokratske akcije i predvođenja BiH u borbi za nezavisnost i odbrani od agresije.

"Ovu fotografiju smo uzeli iz dosjea UDBA-e. Mi smo se začudili šta smo tu sve našli. Oni su imali energije i vremena da nas sve prate. Osuđen je na tri godine zatvora za riječi i ideje. Šef UDBA-e je preporučio da se Alija osudi na što strožiju kaznu jer nije htio sarađivati, izdati, svjedočiti protiv drugih i odustati od ideje. To su neke od najjačih riječi napisanih o Aliji Izetbegoviću", kazao je Bakir Izetbegović pokazujući fotografiju Alije Izetbegovića koja je nastala nakon hapšenja 1946. godine.

Izetbegović je istakao kako su između "dvije robije Alije Izetbegovića" prošle 33 godine, tokom kojih "nije odustajao od borbe za vlastite ideje".

Naglasio je da je borba Alije Izebegovića poslužila kao izgovor tadašnjem režimu za pokretanje montiranog "Sarajevskog procesa" u kojem je osuđen na 14 godina zatvora.

"Režim je imao svoje razloge za pokretanje procesa, a Onaj koji upravlja našim životima, sudbinama historijom je imao svoje. Proces je obilježio ljude koji su bili autsajderi, nepoznati javnosti, bošnjačkom narodu i ustvari je obilježio buduće lidere koji će voditi Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu u njenim najtežim trenucima. Na pola zatvorske kazne, nakon sedam godina, Alija je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH", podsjetio je Izetbegović.

Govorio je i o procesu osnivanja Stranke demokratske akcije i razbijanja jednopartijskog sistema, održavanja prvih višestranačkih izbora, raskolima u SDA i odlascima nekih od njenih istaknutih članova, pokušaja očuvanja Jugoslavije sa svim njenim republikama, a zatim i održavanju Referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, borbi protiv agresije, brojnim međunarodnim pregovorima i u konačnici potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Bosnu su odbranile stotine hiljada ljudi, ali da nije bilo Alije, ne bi bilo sloge među njima. Dejton je donio mir i nepravično rješenje, ali bolje je hiljadu dana pregovarati nego jedan dan ratovati. I nastavili smo da pregovaramo, da popravljamo dejtonsko rješenje", kazao je Izetbegović pokazujući fotografiju sa potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Alija Izetbegović je napustio politiku i odstupio sa pozicije u Predsjedništvu BiH 2000. godine, a posljednji govor je održao u oktobru 2002. godine u dvorani "Zetra" na skupu Stranke demokratske akcije. Rođen je na današnji dan, 8. augusta 1925. godine, a preminuo je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu.

Dženazi i ukopu Alije Izetbegovića je prema procjenama, prisustvovalo oko 150.000 osoba, uključujući i najveće svjetske državnike tog vremena

"Njegove ideje, njegove knjige, njegova politička zaostavština su itekako živi. Nikada se nije snimalo više serija i filmova o njemu, nikada se nije izdavalo više Alijinih knjiga diljem svijeta. Suprostavljao se naoko neuporedivo jačim silama od sebe. Te su sile izgledale tako, ali da su bile jače, pobijedile bi. Te su sile nestale ili su otišle, a Alijino djelo, ideje i sjećanje na njega su ostali", poručio je Bakir Izetbegović.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)