Vrućine i bebe – Kako ih zaštititi od sunca?

pexels-anna-shvets-3845199
Foto: Anna Shvets, Pexels

Vrućine nas ne napuštaju i čini nam se kako je svaki dan topliji od prethodnog. Međutim, ne podnosimo svi jednako visoke temperature. Evo nekoliko savjeta kako da zaštitite bebe od sunca!

Prije svega imajte na umu da bebe mlađe od 6 mjeseci treba držati podalje od direktne sunčeve svjetlosti. Njihova koža sadrži premalo melanina, koji koži, kosi i očima daje boju i pruža zaštitu od sunca. Međutim, starije bebe također treba držati podalje od sunca u periodu od 11 do 16 h. Tada je sunce najjače i može oštetiti njihovu kožu. Ukoliko izlazite po vrućini, pričvrstite suncobran na bebina kolica!

Ne trebamo dodatno napominjati kakva je važnost zaštitnog faktora od sunca (SPF). Obratite pažnju i birajte proizvod koji štiti i od UVA i UVB zraka. Mnoge marke proizvode kremu za sunčanje posebno za bebe i malu djecu, te ne sadrže aditive koji mogu iritirati kožu. Birajte najveći faktor i redovno nanosite kremu na kožu.

Izbjegavajte dehidraciju

Poput odraslih, i bebe i mala djeca trebaju piti puno tečnosti kako bi izbjegli dehidraciju. Igranje u bazenu dobar je način da se bebe i djeca ohlade. Držite bazen u hladu po velikim vrućinama i pažljivo nadgledajte djecu sve vrijeme.

Prije spavanja rashladite spavaću sobu dok su mališani u hladnoj kupki! Noćna odjeća i posteljina treba biti svedena na minimum, a dječiji termometar pomoći će vam da nadgledate temperaturu sobe. Vaša će beba najudobnije spavati kada je u njihovoj sobi između 16 i 20 stepeni!

Pročitajte više: Kako treba bebu hraniti noću

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori