Zanimljive činjenice o automobilskoj industriji

Malo je industrija koje su imale transformativni utjecaj na društvo od automobilske industrije. Od kada je prvi put izazvao konja za nadmoć u transportu krajem 19. vijeka, automobil je bio izvor fascinacije, kao i odskočna daska za inovacije i ambicije.

Tokom više od 120 godina automobil je iznjedrio zanimljive činjenice i podatke koji su činili poznate prve (prva nesreća ili saobraćajna kazna); prilagođene opcije (automobili opremljeni bacačima plamena), trendovi (od električnog automobila do motora sa unutrašnjim izgaranjem i nazad do električnog)...

S obzirom na obim činjenica o industriji koja je imala tako velik utjecaj na društvo, izabrali smo one koji su bili informativni i zabavni kako bismo pokušali prikazati utjecaja automobila.

Crna boja

Crna je bila najprodavanija boja automobila u 2018. godini, prema maloprodaji polovnih automobila CarMax, čineći 22,3% prodanih automobila. Bijela je sljedeća sa 19,3%, slijedi siva (17,6%) i srebrna (14,6%).

Podešavanje

Čovjek koji je izumio masovnu proizvodnju automobila, Henry Ford, skovao je frazu „podešavanje“. Prvi sustavi za paljenje sastojali su se od svjećica i kalema za paljenje. Ako zavojnice rade zajedno, pravilno bi zujale na istom nivou i bile u skladu. Ako nisu, to je značilo da vozilo nije radilo na svom optimalnom nivou i da je zavojnice trebalo prilagoditi ili podesiti.

54 sata u saobraćaju

Izvještaj sa Teksaškog zavoda za transport A&M za 2019. otkrio je da prosječni američki putnik godišnje provodi 54 dodatna sata u kašnjenju u saobraćaju. "Dodatni sati" znače dodatno vrijeme provedeno u putovanju zagušenom brzinom. U Los Angelesu, najgušćem području metroa, putnici u 2017. godini u prosjeku provedu 119 sati u prometu.

Rolls Royce

Automobili Rolls-Royce na putu su od početka 1900-ih, a njihova privlačnost s vremenom nije prigušena. Pokazali su se i trajnim - 75% ih još uvijek funkcionira.

U Švicarskoj je zabranjeno lupati vratima!

Jednom vrijeme u Švicarskoj protiv zakona je zalupiti vrata automobila u gradu. Da budemo precizniji, to je još uvijek zabranjeno između 23 sata i 6 ujutro.

Prva kazna za prebrzu vožnju

28. januara 1896. Walter Arnold uhapšen je zbog vožnje četiri puta veće dozvoljene brzine u selu Kent u Engleskoj. Arnold je dobio kaznu za brzu vožnju i morao je platiti kaznu od 1 šilinga, plus ostale troškove. Stanovnika Londona policajac je stigao i uhapsio čak na biciklu.

Slide 9 of 51: On Jan. 28, 1896, Walter Arnold was arrested for driving four times the speed limit in the countryside of Kent in England. Arnold was ticketed for driving at the hair-raising speed of 8 miles an hour and had to pay a fine of 1 shilling, plus other costs. The London resident was nabbed by a police officer on a bicycle.

Trenutno na cestama se nalazi 1,32 milijarde automobila

U svijetu je bilo 2016. godine 1,32 milijarde automobila. Kina je nadmašila Sjedinjene Države kao državu s najviše vozila, brojeći 300,3 miliona od aprila 2017. godine.

Slide 11 of 51: There were 1.32 billion cars in the world through 2016. China has surpassed the United States as the nation with the most vehicles, numbering 300.3 million as of April 2017. You may also like:  25 oldest colleges in America

Prva nesreća

Prva nesreća u kojoj je sudjelovao automobil dogodila se 1891. godine. James Lambert vozio se u svom jednocilindričnom automobilu na benzin sa još jednim putnikom u gradu Ohio u državi Ohio, kada je udario u korijen drveta i zabio se u priključnu sponu. Ozljede su bile lakše, ali nesreća je dovela do poboljšane sigurnosne opreme za vozače.

Slide 13 of 51: The first accident involving an automobile occurred in 1891. James Lambert was driving in his single-cylinder gasoline automobile with another passenger in Ohio City, Ohio, when he struck a tree root and slammed into a hitching post. The injuries were minor, but the accident led to improved safety equipment for drivers.

Prvi auto

1885. godine njemački izumitelj i inženjer Karl Benz, koji je suosnivač Mercedes-Benza, izgradio je Benz Patent-Motorwagen, koji je bio pogonjen motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem i koji se smatra prvim svjetskim serijskim automobilom. Benzova kompanija izgradila je svoj prvi automobil na sva četiri točka 1893. godine, a prvi iz serije trkaćih automobila razvila je šest godina kasnije.

Slide 19 of 51: In 1885, German inventor and engineer Karl Benz, who co-founded Mercedes-Benz, built the Benz Patent-Motorwagen, which was powered by an internal combustion engine and is considered to be the world’s first production car. Benz’s company built its first four-wheel automobile in 1893 and developed the first of a series of racing cars six years later.

Najstariji automobil prodan je za 4,62 miliona dolara

Prvi automobil izrađen pod nazivom De Dion Bouton et Trepardoux Dos-a-Dos Steam Runabout, izgrađen je 1884. godine i prodan na aukciji u Hersheyu u državi Pennsylvania za 4,62 miliona dolara u 2011. godini.

Slide 26 of 51: The first built car, known as the De Dion Bouton et Trepardoux Dos-a-Dos Steam Runabout, was constructed in 1884 and sold at an auction in Hershey, Pennsylvania, for $4.62 million in 2011. You may also like:  The least educated county in every state

Čuveni znak marke Audi

Audijevi prstenovi su među najpoznatijima znakovima. Četiri kruga koja se preklapaju predstavljaju četiri proizvođača Auto Uniona: Audi, Horch, DKW i Wanderer.

Slide 30 of 51: Car logos are among the most distinct emblems in commerce, and Audi’s rings are among the most famous. The four overlapping rings of Audi represent the four manufacturers of Auto Union: Audi, Horch, DKW, and Wanderer.

PROČITAJTE VIŠE: Henry Ford: osnivač Ford Motor Company

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori