Za četiri mjeseca BiH uvezla vode u vrijednosti od skoro 58 miliona KM

Za četiri mjeseca BiH uvezla vode u vrijednosti od skoro 58 miliona KM
Foto: thedailymeal

Bosna i Hercegovina je u prva četiri mjeseca ove godine uvezla vodu, koja se odnosi i na gaziranu vodu, u ukupnoj vrijednosti od 57,9 miliona KM. Uvozio se i iz zemalja od kojih je mnogo bogatiji vodom.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH), najviše je uvezeno iz Srbije, u vrijednosti od 20,9 miliona KM. Hrvatska je bila drugi najveći izvoznik vode u Bosnu i Hercegovinu. Iz ove zemlje je uvezeno vode u vrijednosti od 11,7 miliona KM. Slovenija je bila treći najveći izvoznik - njen izvoz vode u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 9,6 miliona KM.

Bosna i Hercegovina je među zemljama koje su bogate vodom, ali je u prva četiri mjeseca ove godine uvozila vodu iz zemalja koje nisu toliko bogate vodom. Ovo se odnosi na Pakistan i Saudijsku Arabiju. Uvoz iz ovih zemalja u odnosu na druge zemlje bio je neznatan. Uvoz iz Pakistana iznosio je 18.500 KM, dok je uvoz iz Saudijske Arabije iznosio 34 KM.

Izvoz vode iz Bosne i Hercegovine u visokom periodu iznosio je 12,1 milion KM. Najviše smo izvezli u Hrvatsku. 6,4 miliona KM, zatim u Srbiju - 5,3 miliona KM i u Sjevernu Makedoniju - 1,9 miliona KM.

Uvoz i izvoz u prva četiri mjeseca prošle godine

Podaci o uvozu vode u prva četiri mjeseca prošle godine pokazuju koliko je povećan uvoz vode u prva četiri mjeseca ove godine. Od januara do aprila 2021. godine uvoz je iznosio 44,3 miliona KM.

I tada je najviše uvezeno iz Srbije - 14,5 miliona KM, zatim iz Hrvatske - 10,9 miliona KM i iz Slovenije - 8,6 miliona KM.

Bosna i Hercegovina je u prva četiri mjeseca prošle godine izvezla vodu u ukupnoj vrijednosti od 12 miliona KM. Najviše je izvezeno u Hrvatsku - šest miliona KM, zatim u Srbiju - 2,4 miliona KM i 1,1 milion KM u Švicarsku.

Voda se uvozi i sa Kosova, iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Turske, Italije, Španije, Njemačke, Estonije, i Australije.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori