WHO: Već sada se treba pripremati za sljedeću pandemiju

Pandemija

Michael Ryan, WHO (Foto: EPA-EFE)
Michael Ryan, WHO (Foto: EPA-EFE)

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije Michael Ryan je ukazao da se već sada treba pripremati za novu pandemiju. Obraćajući se na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), podsjetio je koliko je teškoća stvorila pandemija koronavirusa. Međutim, ukazao je da teškoće mogu biti i veće.

"Ispred nas su drugi izazovi i ako gledamo u budućnost, nemamo vitalan sistem koji će odgovoriti na njih. Mislim da smo suočeni s egzistencijalnom krizom", rekao je i napomenuo da vakcine protiv koronavirusa nisu jednako distribuisane.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, u više od 50 država još nije vakcinisano ni 25 posto njihovog stanovništva. Ryan je ocijenio da se samo saradnjom svih bitnih aktera može uspjeti u tome da se svakoj zemlji osigura dovoljan broj vakcina. Prema njegovim riječima, to niko ne može učniti sam. Očekuje da će se ponovo desiti pandemija.

"Svi su odgovorni zbog toga što su svi u riziku. Trebaju nam multilateralna transnacionalna rješenja s javno-privatnim angažmanom kako bismo imali robustan mehanizam. To ne znači samo okončanje ove pandemije, jer će nakon ove pandemije uslijediti nova pandemija", upozorio je.

Ryan je naglasio da ono što se nauči u ovoj pandemiji odrediti kako će se čovječanstvo ponašati tokom nove pandemije. Mišljenja je da će se pandemija koronavirusa možda završiti ove godine, ali ako svim državama budu dostupni vakcine i lijekovi.

Pročitajte više: Kako će se završiti pandemija? Omikron prognoze za završnicu

Pratite nas na Facebook akter.ba - Već sada se treba pripremati za sljedeću pandemiju

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)