Kako će se završiti pandemija? Omikron prognoze za završnicu

Kako će se završiti pandemija? Omikron prognoze za završnicu
Foto: yahoonews

Pandemije se na kraju završavaju, čak i ako omikron komplikuje pitanje kada će ova. Ali to neće biti kao okretanje prekidača za svjetlo: svijet će morati naučiti koegzistirati s virusom koji ne nestaje.

Ultra-zarazni mutant omikron gura slučajeve na vrhunac svih vremena i izaziva haos dok se iscrpljeni svijet opet bori da zaustavi širenje. Ali ovoga puta ne počinjemo od nule.

Vakcine pružaju snažnu zaštitu od ozbiljne bolesti, čak i ako ne sprječavaju uvijek blagu infekciju. Čini se da Omicron nije tako smrtonosan kao neke ranije varijante. A oni koji ga prežive imat će osvježenu zaštitu od drugih oblika virusa koji još uvijek kruže - a možda i sljedećeg mutanta koji će se pojaviti.

Najnovija varijanta je upozorenje o tome šta će se i dalje dešavati. “Osim ako zaista ne postanemo ozbiljni u vezi sa završnicom”, rekao je dr. Albert Ko, specijalista za zarazne bolesti na Yale School of Public Health.

“Svakako će COVID biti s nama zauvijek”, dodao je Ko. “Nikada nećemo moći iskorijeniti ili eliminirati COVID, tako da moramo identificirati svoje ciljeve.”

U nekom trenutku Svjetska zdravstvena organizacija će odrediti kada je dovoljno zemalja dovoljno suzbilo svoje slučajeve COVID-19. Ili barem, hospitalizacije i smrtne slučajeve – da se pandemija zvanično proglasi završenom. Koliki će tačno taj prag biti, nije jasno.

Čak i kada se to dogodi, neki dijelovi svijeta će se i dalje boriti. Posebno zemlje s niskim prihodima kojima nedostaje dovoljno vakcina ili tretmana - dok drugi lakše prelaze u ono što naučnici nazivaju "endemskim" stanjem.

Omikronska kriza pokazuje da još nismo tamo, ali "Mislim da ćemo doći do tačke u kojoj je SARS-CoV-2 endemičan, slično kao što je grip endemičan", rekao je.

Poređenja radi, COVID-19 je ubio više od 800.000 Amerikanaca u dvije godine, dok grip obično ubija između 12.000 i 52.000 godišnje.

Koliko će se svijet nastaviti s bolestima i smrtima od COVID-19 tačno nositi, uglavnom je društveno pitanje, a ne naučno.

"Nećemo doći do tačke u kojoj je ponovo 2019.", rekao je dr. Amesh Adalja, viši naučnik u Centru za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins. “Moramo navesti ljude da razmišljaju o toleranciji na rizik.”

Dr. Anthony Fauci, vrhunski američki stručnjak za zarazne bolesti, gleda unaprijed na kontrolu virusa na način "koji ne remeti društvo, koji ne remeti ekonomiju".

SAD već šalju signale da su na putu ka onome što će postati nova normalnost. Bidenova administracija kaže da postoji dovoljno alata - pojačivača cjepiva, novih tretmana i maskiranja - da se nosi čak i sa omikron prijetnjom bez gašenja ranijih dana pandemije. A Centri za kontrolu i prevenciju bolesti upravo su smanjili na pet dana vrijeme u kojem ljudi s COVID-19 moraju ostati u izolaciji kako ne bi razboljeli druge.

Omicron sada ponovo podstiče porast broja slučajeva. A zemlja će u januaru uvesti vakcine za pojačanje za radnike na prvoj liniji. No, John je rekao da druge endemske bolesti, poput gripe i ospica, povremeno izazivaju epidemije i da će koronavirus nastaviti da bukti s vremena na vrijeme čak i nakon što omikron prođe.

Omicron je toliko mutiran da je promašio neke mjere zaštite od vakcinacije ili prethodne infekcije. Međutim, dr. William Moss iz Johns Hopkins Bloomberg škole javnog zdravlja očekuje da će "ovaj virus nekako doživjeti maksimum" u svojoj sposobnosti da napravi tako velike evolucijske skokove. “Ne vidim ovo kao neku vrstu beskonačnog ciklusa novih varijanti.”

Ljudski imuni sistem će nastaviti da postaje sve bolji u prepoznavanju i suprotstavljanju.

Imunolog Ali Ellebedy sa Univerziteta Washington u St. Louisu pronalazi nadu u nevjerovatnu sposobnost tijela da pamti klice koje smo ranije vidjeli i stvara višeslojnu odbranu.

B ćelije memorije su jedan od onih slojeva, ćelija koje godinama žive u koštanoj srži, spremne da krenu u akciju i proizvode više antitela kada je to potrebno. Ali prvo se te memorijske ćelije obučavaju u kampovima za obuku imunološkog sistema koji se nazivaju germinalni centri, učeći da rade više od pukog pravljenja kopija svojih originalnih antitijela.

U novoj studiji, Ellebedyjev tim je otkrio da Pfizer vakcinacije podstiču "T pomoćne ćelije" koje djeluju kao narednici u tim kampovima za obuku, podstičući proizvodnju raznovrsnijih i jačih antitijela koja mogu djelovati čak i ako se virus ponovo promijeni.

Ellebedy je rekao da se osnovni imunitet populacije toliko poboljšao da će, čak i kada se prodorne infekcije neizbježno nastavljaju, doći do pada teških bolesti, hospitalizacija i smrti - bez obzira na sljedeću varijantu.

“Nismo ista populacija kakva smo bili u decembru 2019. godine”, rekao je. "Sada je drugačije tlo."

Zamislite šumski požar koji prodire kroz šumu nakon suše, rekao je. To je bilo 2020. Sada, čak i sa omikronom, „to nije potpuno suvo zemljište“, već dovoljno vlažno „da je vatru teže proširila“.

On predviđa dan kada se neko zarazi korona virusom, ostane kod kuće dva do tri dana “i onda ideš dalje. Nadamo se da će to biti završnica.”

Odjeljenje za zdravlje i nauku Associated Pressa prima podršku od Odjeljenja za naučno obrazovanje Medicinskog instituta Howard Hughes. AP je isključivo odgovoran za sav sadržaj.

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori