Vratite kilograme pomoću zdravih kalorija brzo i lako

Vratite kilograme bez konzumiranja brze hrane

Woman standing on a scale
Foto: Freepik.com

Masnoća ima lošu reputaciju jer uzrokuje prekomjernu tjelesnu težinu, ali nisu sve masti loše. Zapravo je razgradnja i pohrana energije (kalorija) kao masti dobra. Ovakvom ishranom osobe s premalom tjelesnom težinom je mogu vratiti na zdrav način.

Zdravo debljanje zahtijeva uravnotežen pristup, baš kao i program mršavljenja. Konzumiranje nezdrave hrane, naravno, može rezultirati debljanjem, ali se neće dobro odraziti na vaše tijelo. Čak i ako masnoća, šećer i so u nezdravoj hrani ne rezultiraju dodatnom težinom, svejedno mogu naštetiti vašem tijelu.

Za zdravo debljanje mogu vam pomoći sljedeći savjeti:

Dodajte zdrave kalorije

Ne trebate drastično mijenjati način prehrane. Broj kalorija možete povećati dodavanjem oraha, sjemenki, sira i zdravih priloga. Ishrani dodajte bademe, sjemenke suncokreta, voće ili tost od cjelovitih žitarica.

Jedite kvalitetno

Umjesto da jedete "prazne" kalorije i nezdravu hranu, jedite hranu bogatu hranjivim sastojcima. Konzumirajte meso s visokim udjelom proteina, koje vam može pomoći u "izgradnji" mišića. Također odaberite hranjive ugljikohidrate poput smeđe riže i slično. Budite sigurni da će vaše tijelo primiti dovoljno hrane, čak i ako se borite sa smanjenim apetitom.

Grickalice su bitne

Uživajte u grickalicama koje sadrže mnogo proteina i zdravih ugljikohidrata. Razmotrite opcije kao što su tzv. studentski mix (mješavina suhog voća i orašastih plodova), proteinske čokoladice i krekeri s humusom ili kikiriki puterom. Uzimajte i grickalice koje sadrže "dobre" masti koje su važne za zdravo srce, a to su orasi i avokado.

Pravite mini obroke

Ukoliko se borite s lošim apetitom zbog medicinskih ili psiholoških problema, konzumiranje velikih količina hrane možda neće izgledati primamljivo. Razmislite o manjim obrocima tokom dana kako biste povećali unos kalorija.

"Nabacite" mišićnu masu

Iako će previše vježbi sagorijevati kalorije i raditi protiv vaše ciljane kilaže, trening snage vam može pomoći. On uključuje dizanje tegova ili jogu. Možete dobiti na težini ako gradite mišiće.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)