“Der Spiegel“: Za slučaj protokola u Ankari krive su nesuglasice između Michela i Von der Leyen

U tekstu njemačkog magazina navodi se da Turska uopšte nije kriva zbog dešavanja tokom protokola

U tekstu njemačkog magazina navodi se da Turska uopšte nije kriva zbog dešavanja tokom protokola koja su privukla pažnju javnosti

Berlin

Njemački magazin "Der Spiegel" objavio je tekst o slučaju protokola na sastanku čelnika Evropske unije (EU) s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari koji je održan 6. aprila, prenosi Anadolu Agency (AA).

U tekstu njemačkog magazina navodi se da Turska uopšte nije kriva zbog dešavanja tokom protokola koja su privukla pažnju javnosti.

U tekstu pod naslovom "Kako se EU dovodi u smiješnu situaciju na globalnoj sceni" naglašeno je da se tokom protokola jasno uvidjela "borba za vlast" evropskih čelnika.

"Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je tokom posjete Turskoj prevarena. Domaćin Erdogan nije pogriješio nego predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. Vidjeli smo prizore čudne borbe za vlast."

U tekstu je protokolarni incident opisan kao fijasko, za koji je, kako se navodi, odgovoran spor između Michela i Von der Leyen.

Još se dodaje da već mjesecima traju značajne prepirke i nesporazumi između Von der Leyen i Michela, posebno oko pitanja vanjske politike.

Navodi se da službenici za protokol Von der Leyen nisu uopšte došli u Ankaru zbog pandemije COVID-19, a umjesto njih su stigli službenici protokola iz Michelog tima koji su odlučivali o samom planu protokola.

- Slična situacija se događala i ranije -

Magazin "Der Spiegel" navodi da se sličan slučaj desio i krajem marta nakon posljednjeg virtuelnog samita Evropske unije.

Michelov tim je tada objavio fotografiju na kojoj se vidi kako svih 27 šefova država i vlada stoje pored predsjednika Evropskog vijeća, dok se uopšte ne vidi Ursula von der Leyen.

- Primjerna reakcija turske strane -

U tekstu njemačkog magazina se navodi da je i tokom radne večere upriličene prije protokola u Ankari spriječen sličan protokolarni incident.

Naime, na večeri je primijećeno da su stolice na koje su trebali sjesti Erdogan i Michel znatno veće od ostalih stolica, što je primijetio i savjetnik Von der Leyen, o čemu je obavijestio tursku stranu koja je odmah promijenila stolicu te i za predsjednicu Evropske komisije osigurala veliku stolicu.

U nekim je krugovima bilo kritika zbog rasporeda sjedenja na sastanku na kojem su Erdogan i Michel sjeli na stolice, dok je von der Leyen u početku ostala stajati. Tada joj je ponuđeno mjesto na kauču, a Cavusoglu je također sjeo na drugi kauč nasuprot predsjednice Evropske komisije.

Izvor: aa.com.tr

Pročitaj više:Predsjednica Komisije EU ostala bez stolice prilikom susreta sa Erdoganom

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)