Predsjednica Komisije EU ostala bez stolice prilikom susreta sa Erdoganom

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ostala je bez stolice prilikom današnjeg susreta sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ova neugodna situacija ju je iznenadila. Nisu izostale osuđujuće reakcije na ponašanje domaćina.

Ovaj trenutak je snimljen, a list Guardian piše da je von der Leyen bila i vidno ljuta. Naime, za susret u Ankari bile su pripremljene dvije stolice. Na jednoj je sjedio Erdogan, a na drugoj predsjednik Vijeća Evropske unije Charles Michel.

Po dolasku u prostoriju gdje su tri zvaničnika razgovarala, von der Leyen je morala sjesti na kauč udaljen od Erdogana i Michela.

To se desilo prije trosatnog razgovora čija je tema bila i prava žena u kontekstu povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije. U Guardianu su konstatovali da Michel nije pokazao žaljenje zbog neugodnosti u kojoj je bila von der Leyen.

Njen glasnogovornik je izjavio da je ova neugodnost još više podstakla da se pozabavi pitanjem jednakosti tokom razgovora koji je uslijedio.

Napomenuo je da je predsjednica Evropske komisije i predsjednik Vijeća EU uvijek imaju isti protokol prilikom zajedničkih susreta i da će se pobrinuti da se ovako nešto ne ponovi. Smatra da je ispravno što je odlučila da se sastanak desi uprkos neugodnosti.

Komentar je tražen i od Michelovog glasnogovornika, ali komentara nije bilo.

Čelnik evropskih parlamentaraca okupljenih u Grupu socijalista i demokrata Iratxe Garcia Perez je preko Twittera poručio da je ovo sraman čin prema von der Leyen. Bivša evropska komesarka Violeta Bulc je također na Twitteru istakla da je riječ o diplomatskom fijasku.

Von der Leyen i Michel na konferenciji za novinare nisu komentarisali ono što se desilo uoči susreta, a Erdogan se nije obratio, prenosi Guardian.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori