Uskoro i vakcina za adolescente!

Adolesceniti i vakcina
Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Izvor vijesti Business  Insider

Milioni porodica širom svijeta čekaju ovaj korak. Napokon, uskoro će biti vakcina za adolescente. Do sada je odobrenje za Biontech / Pfizer vrijedilo samo sa navršenih 16 godina. 

Jučer su kompanije američkoj Agenciji za lijekove podnijele zahtjev prema kojem će se hitno odobrenje ubuduće odnositi i na tinejdžere starije od 12 godina. Prema kompanijama, odgovarajući zahtjevi bit će predani i drugim tijelima poput Europske agencije za lijekove (EMA) u sljedećih nekoliko dana. 

Proširenje hitnog odobrenja zasnovano je na velikoj fazi 3 studije koja je pokazala da vakcina u ovoj dobnoj skupini štiti 100 posto od infekcije koronom. Studija sa 2.260 adolescenata iz SAD-a već je završena i evaluirana. Rezultati su objavljeni 31. marta. 

Adolescenti rijetko razvijaju simptome bolesti. Ali oni se mogu zaraziti. Ako se zaraze britanskom varijantom, zarazit će se cijela porodica. 

Ova je skupina posebno ranjiva jer se tinejdžeri sastaju u školama, provode puno vremena sa svojim prijateljima i, uprkos upozorenjima, ne mogu se uvijek držati na distanci ili koristiti maske. 

U pubertetu adolescenti traže rizik i žele testirati svoje granice. Za adolescente sve je izazov. Ono što nedostaje njihovom mozgu je strateško planiranje akcije, vještina koja sporo raste i u potpunosti se razvija tek u dobi od 25 godina. 

Dakle, dobra je vijest da se tinejdžeri konačno mogu vakcinisati ako postoji dovoljno vakcina nakon što vlasti nadležne za droge otklone birokratske prepreke. 

Ponovo se ispostavlja dramatična pogreška EU i njemačke vlade što su prekasno naručile i premalo Biontech / Pfizer cjepiva. Tako će mladi u drugim zemljama s dovoljnim zalihama vakcina, poput SAD-a i Izraela, dobiti vakcinu od Mainza.

Pročitaj više: Depresija kod adolescenata ozbiljan problem!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori